Zainteresowanie konkursem było bardzo duże. Zgłosiło się 19 dwuosobowych drużyn z Opola, Namysłowa, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śląskiego, Olesna, Prudnika, Głubczyc, Brzegu i Strzelec Opolskich. Jury w składzie: Daniel Sielicki z Rationale oraz szefowie kuchni: Tomasz Karoni z Centrum Rozrywki „Kubatura”, Marek Starzyński z Restauracji „Kredens” mieli niełatwe zadanie z wyłonieniem najlepszej drużyny. A było o co walczyć, bo nagrody ufundowane przez firmy i organizacje współpracujące ze szkołą były bardzo atrakcyjne. Poziom konkursu okazał się bardzo wysoki.
- Jestem pod wrażeniem, że uczestnicy korzystali z produktów z własnego chowu, pasieki czy ogródka. Zwróciłem uwagę na świetną wizualizację potraw i ich smak, jednak uczestnicy powinni popracować nad prezentacją dań - mówi juror Daniel Sielicki.
Dania prezentowane przez zespoły były różnorodne, pojawił się drób, dziczyzna, ryby, polędwice wieprzowe. Kilka zespołów wykorzystało modziki czyli surowe tuszki młodych gołębi z własnej hodowli w gołębniku. Jest to gołąb 4-5 tygodniowy, który nie odbył ani jednego lotu. Produkt ten w 2014r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
- Cieszę się, że młodzież sięga do śląskich korzeni kulinarnych. Gołębniki były przecież nieodzownym elementem krajobrazu wsi śląskich i obrzeży miast - podkreśla Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4 w Opolu. Zespół z tej szkoły w składzie: Marcin Hasik i Michał Gruszkiewicz, przygotowując wędzoną pierś z opolskich modzików z sosem żurawinowo- brzozowym zdobył piąte miejsce.
Wykorzystanie modzików docenił również Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, który przyznał nagrodę specjalną dla Zespołu Szkół nr 1 z Kędzierzyna - Koźla za „Modziki z niespodzianką, z kompozycją kolorowych klusek i kapustą zasmażaną”, przygotowane przez Sandrę Pelkę i Karolinę Janiszyn.
Konkurs wygrał zespół z ZSiPO w Nysie. Przygotowana przez Jakuba Piwowara i Michała Wróbla potrawa o tajemniczej nazwie „Dama spod leśnej krainy” zachwyciła jury. Zwycięski zespół odebrał z rąk dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Opolu, Radosława Jarosza, również nagrodę dla szkoły - profesjonalny robot kuchenny.
- Pomysł na potrawę wziął się z naszych głów. Chcieliśmy oddać to, co polskie, czyli polski las - mówią młodzi kucharze.
Drugie miejsce przypadło zespołowi z ZSR w Namysłowie za „Schab w kapuście z konfiturą z czerwonej cebuli”. Do przygotowania wykorzystano m.in. produkty własne uczestniczek konkursu: miód z pasieki Agaty Zwolińskiej i czerwoną cebulę z ogrodów Aleksandry Rejak.
Trzecie miejsce zdobyła „Kaczka Tomasza” przygotowana przez Agatę Franię i Agatę Kręc z ZSZ nr 4. Dziewczyny postanowiły w ten sposób uhonorować swojego szefa z zakładu, w którym mają praktyki zawodowe.
Jury zwróciło również uwagę na potrawę przygotowaną przez Katarzynę Król i Łukasza Zycha z PT nr 2 w Opolu - „Filet z kaczki souse-vide z gruszkami w sosie z nalewki pigwowej (oczywiście własnej roboty). Do dekoracji kucharze wykorzystali płatki storczyka i aksamitek.
Wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego. Honorowy patronat nad konkursem objął prezydent Opola, Arkadiusz Wiśniewski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?