Opolscy uczniowie wzięli udział w konkursie kulinarnym "Regionalne smaki"
Przepis na zwycięskie danie
1. Biszkopt: Z mąki i jaj sporządzić biszkopt, do masy dodać odciśnięty szpinak (200 g) i posiekane zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, majeranek) oraz sól i pieprz. Wymieszać. Piec 15-20 min.
2. Grillowana polędwica wołowa: rozmaryn rozetrzeć z jałowcem, pieprzem i czosnkiem, dodać do oleju, wymieszać. Polędwicę zamarynować w oleju, odstawić na 30 min. smażyć na rozgrzanej patelni grillowej ok. 4 min z każdej strony, po przesmażeniu piec w piekarniku około 8 min. Odstawić, aby odpoczęła. Podając położyć na wierzchu kawałeczek masła czosnkowego.
3. Jadalna ziemia: 250g pumpernikla, olej 100ml, gałka muszkatołowa, orzechy laskowe 100g, sól, pieprz, olej czosnkowy 15 ml, kiełki słonecznika garść, kakao łyżeczka
Pumpernikiel rozdrobnić, orzechy uprażyć, zemleć, wymieszać. Zioła drobno posiekać dodać do reszty składników, dodać olej, doprawić solą pieprzem i gałką. Udekorować kiełkami.
4. Pieczarki glazurowane: pieczarki brunatne 3 szt., tymianek, miód łyżeczka, olej łyżka, masło łyżka, owoc jałowca, 50 ml wódki jałowcowej lub innego mocnego alkoholu, sól, pieprz, ocet jabłkowy. Pieczarki przeciąć na pół, podsmażyć na oleju z masłem i jałowcem oraz tymiankiem. Dodać miód i ocet wymieszać, dodać alkohol, flambirować.
5. Chips z selera: seler pokroić w cienkie plastry posmarować olejem obsmażyć na patelni grillowej do uzyskania ciemnych pasków. Następnie wysuszyć w piekarniku.