Opolski Festiwal Smaków trwa w sobotę i w niedzielę na placu Kopernika

Krzysztof Ogiolda
Krzysztof Ogiolda
XIII Opolski Festiwal Smaków
XIII Opolski Festiwal Smaków Krzysztof Ogiolda
W sobotę Opolanie podziwiali m.in. mistrzów carvingu, którzy zamieniali warzywa i owoce na dzieła sztuki.

Na festiwalowej scenie Daniel Bewko i jego koledzy, Łukasz i Piotr, rzeźbili m.in. w arbuzach herb miasta i ozdobny napis „XIII Festiwal Opolskich Smaków”oraz różę z kalarepy.

- Kalarepa ma jednolitą strukturę i twardość, bardzo dobrze się w niej rzeźbi – zapewniali. Dla doświadczonego carvera na zrobienie róży z kalarepy wystarczą 3-4 minuty. Arbuz z kolei jest tworzywem, które carving kocha ze względu na liczbę jego warstw i możliwości, jakie one dają. Kiedy rzeźbimy dobrze, udaje się dojść do wielobarwności.

Artyści niczego nie ukrywali ze swego kunsztu każdy mógł podejść blisko, zobaczyć ich narzędzia i to, jak pracują. Wszyscy trzej opowiadali publiczności o tajemnicach carvingu, czyli rzeźbieniu nie tylko w warzywach, ale też w wosku lub w serze. Tworzywem mogą być m.in. rzodkiewki i papryczki chili.

Carving jest azjatycką sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach. Przyszła do nas z Tajlandii przez Stany Zjednoczone i Czechy. Dziś jest popularny także w naszym kraju, odbywają się mistrzostwa Polski i puchar Polski.

W niedzielę w programie festiwalu smaków

  • 11:00 - 12:00 – Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat wpływu masażu na zdrowie;
  • 13.30 -17.30 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem (Viva Italia –idealny makaron i pasta verde; Domowa pizza doskonała; Azjatyckie specjały z woka; Jedzenie jako lekarstwo dla naszego ciała i ducha);
  • 14:00-14:30 – Piwne podsumowanie dnia wczorajszego - Piwny Klub;
  • 15:00-16:00 – Zdrowy kręgosłup – ćwiczenia dla całych rodzin z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką. Rozmowa na temat ruchu i zdrowia w każdym wieku;
  • 16:00 - 17:00 – Warsztaty carvingowe z mistrzem Polski Danielem Bewko;
  • 17:00 - 18:00 – Dyskusja: O rynku piwa w Polsce i Europie. Piwny Klub;
  • 18:00 - 19:00 – Koncert zespołu Zakuka;
  • 20:00 – Oficjalne zakończenie festiwalu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska