Opolskie. Kucharza nie zastąpi sztuczna inteligencja. Tak obchodzono Wojewódzki Dzień Szefa Kuchni

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
20. października przypada Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. W promocję tej profesji włączyło się 10 szkół z województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym.
20. października przypada Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. W promocję tej profesji włączyło się 10 szkół z województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym. archiwum organizatora
Udostępnij:
W promocję zawodu kucharza na Opolszczyźnie zaangażowało się 10 szkół oraz 30 nauczycieli. I trudno się dziwić, bo jest to jedna z nielicznych profesji, która nie musi się obawiać wyparcia przez roboty.

- Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie - napisali organizatorzy opolskiej edycji wydarzenia.

20. października przypada Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. W promocję tej profesji włączyło się 10 szkół z województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym.

Wydarzenie trwało przez cały ubiegły tydzień i obfitowało w atrakcje. Przykładowo w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich odbyły się dni dyni, połączone z degustacją potraw i promocją zdrowego odżywiania. Nauczyciele z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku zorganizowali „Starcia kulinarne z karpiem w roli głównej”, czyli konkurs kulinarny dla klas gastronomicznych. Uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Nysy natomiast wraz z gospodyniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach wypiekali tradycyjny chleb. Zainteresowaniem cieszyły się też degustacje potraw z okazji święta pieczonego ziemniaka, zorganizowane w szkołach w Nysie, Prudniku, Opolu oraz w Głubczycach.

Na tym jednak nie koniec atrakcji. Były również warsztaty kulinarne dla dzieci z przedszkola i uczniów szkół podstawowych z pizzą w roli głównej. Nietypowa lekcja otwarta odbyła się natomiast w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gdzie uczniowie gotowali i uczyli się angielskich słówek, zawartych w przepisach.

Q&A z Robertem Kubicą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie