Opolskie. Przedstawiciele branży spożywczej na śniadaniu

Redakcja
W spotkaniu wzięli udział prezesi i dyrektorzy opolskich firm z branży spożywczej.
W spotkaniu wzięli udział prezesi i dyrektorzy opolskich firm z branży spożywczej. scx.hu
Pierwsze śniadanie biznesowe dla opolskich firm z branży spożywczej zorganizowało Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera działające przy Opolskim Centrum Rozwoju Gospodarki.

Spotkanie było skierowane do branży spożywczej, jako jednej z kluczowych dla rozwoju gospodarczego Opolszczyzny, a udział w nim wzięli prezesi i dyrektorzy takich firm jak:

  • Kraft Foods Polska,
  • Danone/Nutricia Zakłady Produkcyjne Sp. z o.o.,
  • ZPC Otmuchów,
  • Ustronianka/ecoBionica,
  • Bunge/ZT Kruszwica,
  • Dagny
  • Bakoma/Bioagra/Polskie Młyny.

Firmy podczas dyskusji wskazywały obszary, które wymagają wzmocnienia i wsparcia, takie jak m.in.:

  • Szkolnictwo zawodowe, które w pewnym sensie zanikło w wyniku reformy edukacji, a nauczanie  ukierunkowane zostało na kształcenie ogólnokształcące,
  • Utworzenie Parku Naukowo-Technologicznego w Opolu, obszarów w których zakresie firmy spożywcze mogłyby otrzymać wsparcie (wspólne laboratorium, linia technologiczna, możliwości odbywania praktyk na maszynach udostępnionych dla Parku przez firmy spożywcze). Pomysłodawcą utworzenia Parku jest Miasto Opole,
  • Kwestie związane z branżą opakowań dla rynku spożywczego oraz możliwościami nawiązania współpracy w tym zakresie pomiędzy firmami spożywczymi
  • Utworzenie centrum szkoleniowego na Opolszczyźnie dla specjalistów z branży spożywczej związanych ze specyficznymi normami, oprogramowaniem, technologią etc. stosowanymi w w/w sektorze. Szkolenia odbywające się w ośrodkach w centralnej Polsce wiążą się najczęściej z bardzo wysokimi kosztami delegacji pracowników.
  • Wspólna promocja województwa opolskiego („Dolina Spożywcza”) jako silnego ośrodka branży spożywczej.

- Postulatem zgłoszonym przez OCRG było utworzenie klastra/powiązania kooperacyjnego dla branży spożywczej, co jest tematem niewątpliwie trudnym jednakże niosącym wiele możliwości współpracy i rozwoju dla całego regionu - informuje Sławomir Janecki, kierownik COIiE przy OCRG. - Było to pierwsze robocze spotkanie jednakże firmy wyraziły potrzebę dalszego dialogu i spotkań w ramach wymienionych zagadnień oraz konkretnych działań do realizacji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska