Opolskie smaki w nowej odsłonie w hotelu Spałka. Spróbujcie!

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Na rozpoczęcie festiwalu 24 kwietnia w hotelu przygotowano uroczystą kolację.
Na rozpoczęcie festiwalu 24 kwietnia w hotelu przygotowano uroczystą kolację. archiwum OROT
Do 3 maja w kluczborskim Hotelu Spałka trwa „I Festiwal kuchni regionalnej i tradycyjnej - Opolski Bifyj”. Współorganizatorem jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, pomysłodawca opolskiego szlaku kulinarnego.

W menu hotelowej restauracji na czas trwania festiwalu pojawiła się specjalna karta z opolskimi potrawami. - Są kluski z roladą, ale zołza jest w formie pianki, karp po niemodlińsku podawany jest z warzywami jako pure, a z oleskiego twarogu szef kuchni robi wyśmienite lody - wylicza Michał Wieczorek z Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, współorganizatora festiwalu i pomysłodawcy opolskiego szlaku kulinarnego „Opolski Bifyj”.

Festiwal obfituje też w wydarzenia. W czwartek w hotelu - live cooking z szefem kuchni Kamilem Klekowskim (od godz. 17, zapisy pod nr 77 412 20 00). W piątek - występ piosenkarki Beaty Brodzińskiej (od godz. 19), a w sobotę molekularne show z Krzysztofem Polokiem z Colorfood (godz. 19).

W hotelu można też zobaczyć wystawę fotografii kuchni regionalnej autorstwa „Opolskich Dziouch” (firma promująca lokalne produkty z opolskimi motywami i powstające w regionie) i wystawę porcelany tułowickiej, a na 1 maja zaplanowano spotkanie z właścicielem tej kolekcji - Przemysławem Pryką

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska