W menu hotelowej restauracji na czas trwania festiwalu pojawiła się specjalna karta z opolskimi potrawami. - Są kluski z roladą, ale zołza jest w formie pianki, karp po niemodlińsku podawany jest z warzywami jako pure, a z oleskiego twarogu szef kuchni robi wyśmienite lody - wylicza Michał Wieczorek z Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, współorganizatora festiwalu i pomysłodawcy opolskiego szlaku kulinarnego „Opolski Bifyj”.
Festiwal obfituje też w wydarzenia. W czwartek w hotelu - live cooking z szefem kuchni Kamilem Klekowskim (od godz. 17, zapisy pod nr 77 412 20 00). W piątek - występ piosenkarki Beaty Brodzińskiej (od godz. 19), a w sobotę molekularne show z Krzysztofem Polokiem z Colorfood (godz. 19).
W hotelu można też zobaczyć wystawę fotografii kuchni regionalnej autorstwa „Opolskich Dziouch” (firma promująca lokalne produkty z opolskimi motywami i powstające w regionie) i wystawę porcelany tułowickiej, a na 1 maja zaplanowano spotkanie z właścicielem tej kolekcji - Przemysławem Pryką
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?