4 z 10
Poprzednie
Następne
Osiem wyjątkowych łakoci na wielkanocny stół. Te przysmaki zawsze się udają!
Sernik wielkanocny
Składniki:
• 350 g serka homogenizowanego
• 350 g twarogu trzykrotnie mielonego
• 200 g cukru
• 4 jajka
• 200 g mąki
• 125 ml kwaśnej śmietany
• łyżka mąki kukurydzianej
• cukier puder
Przygotowanie:
250 g serka utrzeć z twarogiem i 100 g cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą.
Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem.