To afrodyzjaki, poza tym są zdrowe i lekkostrawne, szczególnie jeśli podamy je z ryżem lub - jak poleca pani Małgorzata Kloska - na makaronie ryżowym.

To danie oryginalne i szybkie w przygotowaniu - pisze pani Małgosia. Przy czym tak efektowne i smakowite, że nikt, kogo częstuję ośmiorniczkami na makaronie, nie wierzy, iż przygotowanie dania trwało raptem... kwadrans. Ale to prawda.

Pani Gosia żartuje, że krócej od przygotowania trwa tylko zjedzenie tej potrawy, bo jest pyszna.
Z podanych składników można wykonać dwie porcje dania. Może więc to propozycja na kolację we dwoje?

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> puszka ośmiorniczek w oleju (nie w pomidorach; do kupienia w marketach na stoiskach z konserwami rybnymi)
> duża cebula, 2 ząbki czosnku
> pół puszki pomidorów (w całości)
> oliwa
> sól morska i pieprz, sos sojowy
> opakowanie makaronu ryżowego wstążki. Uwaga: makaronu wystarczy na 3 porcje, jego nadmiar można pokroić i wykorzystać do sałatki owocowej.

Sposób przygotowania:

> Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na oliwie z solą morską.
> Do lekko podsmażonej wrzucić mięso ośmiorniczek (bez oleju), oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki z sosem (połowa zawartości puszki).
> Dodać trochę wody, dusić 2-3 minuty pod przykryciem, dodać przeciśnięty czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem, a także paroma kroplami sosu sojowego.
> Makaron zalać wrzątkiem, posolić, nie gotować - po 2-3 minutach jest gotowy.
> Przepłukać na sicie makaron ciepła wodą, wykładać na talerz w formie gniazd, których środek należy wypełnić powstałym sosem.