Oto największe błędy przy zamrażaniu mięsa. O wielu z nich mogłeś nawet nie wiedzieć

KT
Oto niektóre z największych błędów, jakie można popełnić przy przechowywaniu mięsa w zamrażarce. Przewijaj kolejne slajdy.
Oto niektóre z największych błędów, jakie można popełnić przy przechowywaniu mięsa w zamrażarce. Przewijaj kolejne slajdy.
Zamrażanie mięsa to najpopularniejszy sposób przechowywania żywności. Trzeba jednak pamiętać o tym, że należy stosować się do pewnych zasad. W przeciwnym wypadku ryzykujemy nawet swoim zdrowiem.

Jak mrozić mięso?

To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest popularnym sposobem na przedłużenie jego trwałości. Jednakże, przy przechowywaniu mięsa w zamrażarce należy pamiętać o pewnych zasadach, aby uniknąć błędów, które mogą wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo żywności. Oto niektóre z największych błędów, jakie można popełnić przy przechowywaniu mięsa w zamrażarce.

Najkrócej powinno się trzymać mięso mielone – do 2 miesięcy. Do 3 miesięcy wytrzyma drób, do pół roku wieprzowina i wędliny. W ciągu 8 miesięcy powinno się spożyć wołowinę i cielęcinę, a od 6 do 8 miesięcy wytrzyma dziczyzna, w zależności, jak tłustą partię mięsa mrozimy.

Oto największe błędy przy zamrażaniu mięsa. O wielu z nich mogłeś nawet nie wiedzieć

Jak długo mrozić ryby?

W przypadku ryb termin sięga 4 miesięcy. Tyle możemy przechować świeżą rybę, którą odpowiednio zapakujemy i umieścimy w zamrażarce. Znaczniej krócej powinny leżeć śledzie, są gatunkiem tłustym, powinniśmy je wyjąć maksymalnie po 2 miesiącach.
Jak długo mrozić warzywa i owoce?

Oto największe błędy przy zamrażaniu mięsa. O wielu z nich mogłeś nawet nie wiedzieć

W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:

  • świeże drożdże,
  • surowe ciasto na pizzę,
  • podpieczone spody na pizzę,
  • zagniecione ciasto na pierogi,
  • domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
  • torty z kremem,
  • chleb,
  • białka jajek,
  • przecier z pieczonej dyni,
  • warzywa korzeniowe
  • zupy
  • leśne grzyby.

Z tych produktów nie rób mrożonek

Nie należy mrozić:

  • warzyw liściastych,
  • ugotowanych ziemniaków,
  • makaronu
  • ryżu,
  • majonezu,
  • olejów,
  • warzyw o dużej zawartości wody
  • warzyw niekrojonych.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska