Jak mrozić mięso?
To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest popularnym sposobem na przedłużenie jego trwałości. Jednakże, przy przechowywaniu mięsa w zamrażarce należy pamiętać o pewnych zasadach, aby uniknąć błędów, które mogą wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo żywności. Oto niektóre z największych błędów, jakie można popełnić przy przechowywaniu mięsa w zamrażarce.
Najkrócej powinno się trzymać mięso mielone – do 2 miesięcy. Do 3 miesięcy wytrzyma drób, do pół roku wieprzowina i wędliny. W ciągu 8 miesięcy powinno się spożyć wołowinę i cielęcinę, a od 6 do 8 miesięcy wytrzyma dziczyzna, w zależności, jak tłustą partię mięsa mrozimy.
Jak długo mrozić ryby?
W przypadku ryb termin sięga 4 miesięcy. Tyle możemy przechować świeżą rybę, którą odpowiednio zapakujemy i umieścimy w zamrażarce. Znaczniej krócej powinny leżeć śledzie, są gatunkiem tłustym, powinniśmy je wyjąć maksymalnie po 2 miesiącach.
Jak długo mrozić warzywa i owoce?
W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:
- świeże drożdże,
- surowe ciasto na pizzę,
- podpieczone spody na pizzę,
- zagniecione ciasto na pierogi,
- domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
- torty z kremem,
- chleb,
- białka jajek,
- przecier z pieczonej dyni,
- warzywa korzeniowe
- zupy
- leśne grzyby.
Z tych produktów nie rób mrożonek
Nie należy mrozić:
- warzyw liściastych,
- ugotowanych ziemniaków,
- makaronu
- ryżu,
- majonezu,
- olejów,
- warzyw o dużej zawartości wody
- warzyw niekrojonych.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?