3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Wypadek na skrzyżowaniu ulic Krakowskiej i Pakosz w Kielcach. Zderzyły się dwa auta

Wypadek na skrzyżowaniu ulic Krakowskiej i Pakosz w Kielcach. Zderzyły się dwa auta

Trwa remont ulicy Zamkowej w Sandomierzu. Są duże utrudnienia (ZDJĘCIA)

Trwa remont ulicy Zamkowej w Sandomierzu. Są duże utrudnienia (ZDJĘCIA)

Polecamy

5 najlepszych tras rowerowych w Warszawie. Praktyczne porady do jazdy w mieście!

5 najlepszych tras rowerowych w Warszawie. Praktyczne porady do jazdy w mieście!

Barcelona nadal szczęśliwa dla Zielińskiego i Nysa! Polak i Monakijczyk w półfinale!

Barcelona nadal szczęśliwa dla Zielińskiego i Nysa! Polak i Monakijczyk w półfinale!

Zamiast debaty przed drugą turą wyborów, kandydaci spotkali się w sądzie

Zamiast debaty przed drugą turą wyborów, kandydaci spotkali się w sądzie