Cztery hektary winnic na wzgórzu Paczkowa to prawdziwa perełka dla wszystkich miłośników enoturystyki, czyli turystyki polegającej na kosztowaniu win. A pod tym względem Paczków nie ma sobie równych nie tylko w skali województwa, ale też kraju.
- Przyjeżdżają do nas miłośnicy win z całej Europy. Gościliśmy u nas sommelierów z Francji czy Wielkiej Brytanii. Możemy się pochwalić, że nasze wina sprzedawane są do angielskich restauracji, czyli jest możliwość, że ktoś jadący na Wyspy, skosztuje wina pochodzącego z Paczkowa - mówi Ryszard Syć, menadżer winnicy Hople Poraj z Paczkowa.
Opolska winnica produkuje wina różnych gatunków, ale to wina wytrawne stanowią największe wyzwanie.
- Można zaobserwować w świecie win poważne zmiany klimatu. Francja, czyli kolebka winiarskiego świata, dziś ma problem, bo jest tam już za ciepło. Dlatego coraz częściej wina produkuje się w Polsce - dodaje Ryszard Syc.
Z kolei Wojciech Kalfas, kustosz Muzeum Gazownictwa pokazał naszym reporterom unikalną kolekcję gazomierzy i sprzętów domowych na gaz oraz ciąg produkcyjny gazu miejskiego. Mieliśmy także okazję zobaczyć doświadczenie z rurą Rubensa, prezentującą akustyczną falę stojącą za pomocą płomieni.
- W paczkowskiej gazowni ostatni wózek koksu został ugaszony szampanem 15 lipca 1977 roku - dodaje kustosz Kalfas.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?