Paczków zaskakuje atrakcyjnością. Mieszkańcy mogą być dumni z gminy

Mateusz Majnusz
Mateusz Majnusz
Wideo
od 16 lat
We wtorek w ramach obchodów 70-lecia Nowej Trybuny Opolskiej i Radia Opole gościliśmy w Paczkowie, w którym nasze plenerowe studio odwiedzili m.in. menadżer największej plantacji winogron na Opolszczyźnie czy kustosz Muzeum Gazownictwa.

Cztery hektary winnic na wzgórzu Paczkowa to prawdziwa perełka dla wszystkich miłośników enoturystyki, czyli turystyki polegającej na kosztowaniu win. A pod tym względem Paczków nie ma sobie równych nie tylko w skali województwa, ale też kraju.



- Przyjeżdżają do nas miłośnicy win z całej Europy. Gościliśmy u nas sommelierów z Francji czy Wielkiej Brytanii. Możemy się pochwalić, że nasze wina sprzedawane są do angielskich restauracji, czyli jest możliwość, że ktoś jadący na Wyspy, skosztuje wina pochodzącego z Paczkowa - mówi Ryszard Syć, menadżer winnicy Hople Poraj z Paczkowa.

Opolska winnica produkuje wina różnych gatunków, ale to wina wytrawne stanowią największe wyzwanie.



- Można zaobserwować w świecie win poważne zmiany klimatu. Francja, czyli kolebka winiarskiego świata, dziś ma problem, bo jest tam już za ciepło. Dlatego coraz częściej wina produkuje się w Polsce - dodaje Ryszard Syc.

Z kolei Wojciech Kalfas, kustosz Muzeum Gazownictwa pokazał naszym reporterom unikalną kolekcję gazomierzy i sprzętów domowych na gaz oraz ciąg produkcyjny gazu miejskiego. Mieliśmy także okazję zobaczyć doświadczenie z rurą Rubensa, prezentującą akustyczną falę stojącą za pomocą płomieni.

- W paczkowskiej gazowni ostatni wózek koksu został ugaszony szampanem 15 lipca 1977 roku - dodaje kustosz Kalfas.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska