Podsumowanie konkursu „Poland 100 Best Restaurants Awards 2015” odbyło się na Dworze Artusa w Toruniu. Zaproszono tam przedstawicieli najlepszych polskich restauracji, które były oceniane głównie przez konsumentów, co miało wpływ na obiektywność i wiarygodność oceny.
- Restauracja Pałac Większyce jako jedyna reprezentująca województwo opolskie została już po raz czwarty z rzędu wyróżniona nagrodą Best of Awards of Excellence czyli dwoma widelcami - podkreśla Patrycja Biernacka, która prowadzi lokal. Za najlepszą w Polsce została uznana warszawska Strefa Restauracja & Bar.
Karol Okrasa został osobowością kulinarną roku, wyróżniono też Martę Gessler i Roberta Sowę.
Pałac Większyce to lokal znajdujący się w pięknym zabytkowym obiekcie z 1871 roku, leżącym dwa kilometry od Kędzierzyna-Koźla. Wybudował go radca handlowy i filozof Marc Heymann. Pałac był własnością Heymanna do 1912 roku, kiedy to został sprzedany Emilowi Phyrkoschowi, właścicielowi jednych z większych w ówczesnym okresie zakładów chemicznych nawozów sztucznych w Raciborzu.
Tuż przed II wojną światową Emil Phyrkosch przekazał całą posiadłość na cele społeczne, w konsekwencji założono tutaj przedszkole. W czasie wojny, pod patronatem Czerwonego Krzyża, w pałacu mieścił się szpital dla oficerów niemieckich natomiast w czasie wyzwolenia dla żołnierzy radzieckich. Od 1946 do 1986 roku pałac zaadoptowano na potrzeby Uniwersytetu Ludowego.
Od 2003 roku pałac jest własnością prywatną. Remont budynku trwał 8 lat, jego ozdobą są m.in. pięknie wykończone ściany.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?