Ministerstwo Zdrowia w 2008 roku uznało oficjalnie 42 gatunki grzybów za jadalne. Niektórzy specjaliści dokładają do tego jeszcze kolejne gatunki i odmiany.
Za najlepsze uważa się powszechnie borowiki czy maślaki, które jeszcze możemy znaleźć w lasach, ale też opieńki, doskonałe do marynowania, na które sezon dopiero się rozpoczyna.
Naszą galerię zaczynamy jednak od grzybów najdziwniejszych, choć niejadalnych. Na koniec są też i jadalne okazy!
Przypominamy też ważną zasadę grzybiarstwa – jemy tylko te grzyby, których jesteśmy pewni. Wyprawę do lasu traktujmy jako przyjemność. Lepiej coś zostawić na miejscu, niż potem odchorować grzybobranie.
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?