Szczegółowe wyniki swych badań uczony przedstawił niedawno na międzynarodowym kongresie w Londynie. Okazuje się, że powodem tak dobroczynnego działania parmezanu jest długi okres dojrzewania sera, który może trwać nawet 12 miesięcy. Po takim czasie, Grana Padano osiąga największą koncentrację trypeptydów.
"Właśnie te substancje mają efekt hamujący ciśnienie krwi" - twierdzi Crippa.
Okazuje się, że spożywanie 30 gramów parmezanu dziennie przez osiem tygodni znacznie obniżyło ciśnienie w badanej grupie w porównaniu do osób, które w tym czasie nie jadły w ogóle tego rodzaju sera.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?