Pascal Brodnicki gotował w Opolu

Redakcja
Pascalowi Brodnickiemu w gotowaniu pomagał m.in. Oskar Soczyński.
Pascalowi Brodnickiemu w gotowaniu pomagał m.in. Oskar Soczyński. fot. Sławomir Mielnik
Gwiazdor kulinarnego programu TVN, odwiedził opolską PSP nr 15. Przywiózł czek na 10 tys. zł i gotował razem z uczniami.

Pieniądze to nagroda dla szkoły za zwycięstwo jej uczniów w ogólnopolskim konkursie plastycznym "Jem kolorowo".
- Jeść kolorowo to jeść codziennie 5 porcji warzyw w różnych kolorach - tłumaczy Pascal Brodnicki, znany i popularny kucharz, który prowadzi w TVN program "Pascal: Po prostu gotuj".

Konkurs był częścią programu edukacyjnego przygotowanego przez Radę Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka i firmę Knorr. Jego celem jest wpojenie młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych.

- Każde dziecko z klasy Vb zrobiło dowolną techniką pracę przedstawiającą jakieś warzywo lub owoc - mówi Dorota Szelewska, nauczycielka plastyki. - To były malowanki, wycinanki, wydzieranki... Nakleiliśmy je na planszy z brystolu i tak powstał plakat, który zdobył główną nagrodę.
W programie edukacyjnym brała udział cała szkoła. Dzięki temu dzieci nauczyły się m.in., że warzywa i owoce dzieli się na 5 grup kolorystycznych: czerwone, żółto-pomarańczowe, zielone, białe i czarne.
- Podział jest ważny, bo każda z tych grup zawiera inne barwniki i składniki odżywcze, a co za tym idzie - ma inne działanie zdrowotne - podkreśla Kamila Pilarska, nauczycielka biologii w PSP nr 15. - Ważne jest układanie jadłospisu wedle hasła: 5 x 1 = zdrowie. Sama staram się codziennie zjeść po jednym warzywie czy owocu z każdej grupy kolorystycznej. Też się czegoś nauczyłam!
Piątoklasista Mateusz Wagner recytuje, jak wyglądało jego wczorajsze śniadanie:
- Chleb z serem, pomidorem, liściem sałaty. Potem jabłko... Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłem czekoladę, z całą pewnością jem teraz mniej słodyczy niż kiedyś.

Patrycja Gurdek z IVb też je zdrowe kanapki:
- Z sałatą i pomidorkiem. Chciałabym też, aby mama ugotowała obiad według przepisu Pascala.

Pascal Brodnicki dał godzinny pokaz gotowania, proponując dwie potrawy: zupę-krem z kukurydzy oraz kolorową sałatkę z cykorii. W gotowaniu pomagali mu uczniowie z nagrodzonej klasy: Agnieszka Wiktorowska i Oskar Soczyński oraz Marcel Włodarczyk i Izabela Brodzka. Słynny kucharz uczył ich także zasad bezpieczeństwa w kuchni - jak kroić warzywa, wrzucać składniki potrawy do wrzątku.

Po pokazie przez ponad pół godziny rozdawał autografy.
- Pascal, daj mi swój numer telefonu! - krzyczała jedna z nastolatek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska