Pasta z awokado

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Możemy nią smarować grzanki, placki z tortilli, czy wędlinę. Warto spróbować!

Skladniki

1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)
5 jajek ugotowanych na twardo
do 200 g białego twarogu
1 ogórek kiszony (może być konserwowy)
paczuszka zielonych oliwek
wiązanka czosnku dzikiego (można pominąć, albo dodać suszony)
szczypiorek
sok z połowy cytryny
pieprz

Dodatkowo, do dekoracji - plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorek

Przygotowanie

Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem.
Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska