Zwolennicy domowej kuchni na pewno zainteresują się przepisem pana Wiesława z Opola. - To moje popisowe danie - przekonuje pan Wiesław.

Nawet najlepszy kupny pasztet nie jest w stanie dorównać domowemu. Pan Wiesław też jest tego zdania i gdy tyko może sobie na to pozwolić, robi pasztet sam. - Przynajmniej wiem, co jem - podkreśla.

Pasztet wedle tej receptury przyrządzał już jego dziadek, potem ojciec.

- Każdy z nich dodawał do mięsa parę kapek zacnego koniaku - mówi nasz czytelnik. - Można też dodać trochę pieczarek albo kawałki ugotowanego jajka. Mnie najbardziej jednak smakuje pasztet czysty, bez "ozdobników".

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> po 25 dag mięsa bez kości: wołowego, wieprzowego i cielęcego
> 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
> 15-20 deko usmażonych pieczarek
> 25 dag boczku
> 2 bułki kajzerki
> 3 jajka
> 1 marchewka
> pół małego selera
> 2 cebule
> liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i jałowca
> po 1 łyżeczce tymianku i estragonu
> 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
> 4 łyżki porto lub 2 łyżki brandy
> 1 łyżka margaryny, bułka tarta, sól

Sposób przygotowania:

> Mięso oraz boczek umyć, osączyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać, marchewkę oraz seler oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz jałowca, zalać 2 szklankami gorącej wody (woda powinna pokrywać mięso) i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1 godz., aż mięso będzie miękkie.
> Wątróbkę umyć, oczyścić z żył i błon, włożyć do mięsa. Dusić jeszcze około 5 min.
> Namoczyć bułkę (można ja moczyć w mięsnym sosie).
> Kiedy mięso przestygnie, wraz z bułką zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia, używając sitka z małymi otworami.
> Oddzielić żółtka od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka, pieczarki, pokruszony tymianek i estragon, wlać porto lub brandy, przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać.
> Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
> Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości.
> Pasztet posypać bułką tartą. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.