reklama

Patriotyczne słodkości. Drugi wojewódzki konkurs cukierniczy w ZSZ nr 4 w Opolu

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Zaktualizowano 
Konkurs zorganizowano po raz drugi w ZSZ nr 4 w Opolu. Edyta Hanszke
17 zespołów uczniowskich zmierzyło się w II Wojewódzkim Konkursie Cukierniczym organizowanym przez ZSZ nr 4 w Opolu.

Zadaniem dwuosobowych zespołów było stworzenie deserów, które nazwą i wyglądem nawiązywały do tytułu konkursu „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej” - mówiła Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4, organizatora konkursu.

„Krem a’la Bruksela”, „Opolskie jeżyki w Unii Europejskiej”, czy „Unijny Raj” - to nazwy niektórych deserów. W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół branżowych i techników z Opola, Strzelec Opolskich, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śl., Brzegu, Prudnika i Olesna.

Wcześniej kandydaci musieli przesłać przepis i zdjęcie smakołyku. Była to podstawa kwalifikacji. Warunkiem koniecznym było też zastosowanie produktów regionalnych.

To dla uczniów okazja do poznania produktów wpisanych na ministerialną listę, m.in. miodów stobrawskich, tłuszczów z Głubczyc czy oleskich wyrobów mlecznych. Niektóre z nich są dobrze rozpoznawalne w regionie, a niektóre zupełnie nieznane - dodała dyrektor Czapska - Czoch.

ZSZ nr 4 organizował konkurs pod raz drugi. Udostępniał uczestnikom sale. Zawodnicy mieli 180 minut na przygotowanie i zaprezentowanie deseru, który oceniało jury pod względem przygotowania wyglądu i smaku.

- 60 procent punktów można było uzyskać za smak, 20 procent za techniczne przygotowanie deseru, kolejne 20 procent mogło przyznać jury sponsorskie - wyjaśniła dyrektor ZSZ nr 4.

W ocenie Bożeny Czapskiej-Czoch udział w konkursie uczniom daje możliwość zaprezentowania się. Uczy też współzawodnictwa.

I miejsce zajęły „Opolskimi maszketami” (to po śląsku smakołyk) kuzynki Anna i Patrycja Roj z ZSZ w Oleśnie, II - Mirela Lubojańska i Julia Stanik z ZSZ nr 4 w Opolu za „szpajzę, szarlotkę i sos cynamonowy”, a III - Patrycja Żurakowska i Natalia Iżyk z ZSR w Prudniku za „assiette jabłka”.

Zwyciężczynie zapewniły swojemu daniu miejsce w karcie menu hotelu DeSilva w Opolu. Nagrodą za I i II miejsce jest 5-dniowy kurs cukierniczy w opolskim hotelu. Oprócz tego laureaci otrzymali nagrody rzeczowe i bony na zakupy.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3