Patriotyczne słodkości. Drugi wojewódzki konkurs cukierniczy w ZSZ nr 4 w Opolu

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Konkurs zorganizowano po raz drugi w ZSZ nr 4 w Opolu. Edyta Hanszke
17 zespołów uczniowskich zmierzyło się w II Wojewódzkim Konkursie Cukierniczym organizowanym przez ZSZ nr 4 w Opolu.

Zadaniem dwuosobowych zespołów było stworzenie deserów, które nazwą i wyglądem nawiązywały do tytułu konkursu „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej” - mówiła Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4, organizatora konkursu.

„Krem a’la Bruksela”, „Opolskie jeżyki w Unii Europejskiej”, czy „Unijny Raj” - to nazwy niektórych deserów. W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół branżowych i techników z Opola, Strzelec Opolskich, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śl., Brzegu, Prudnika i Olesna.

Wcześniej kandydaci musieli przesłać przepis i zdjęcie smakołyku. Była to podstawa kwalifikacji. Warunkiem koniecznym było też zastosowanie produktów regionalnych.

To dla uczniów okazja do poznania produktów wpisanych na ministerialną listę, m.in. miodów stobrawskich, tłuszczów z Głubczyc czy oleskich wyrobów mlecznych. Niektóre z nich są dobrze rozpoznawalne w regionie, a niektóre zupełnie nieznane - dodała dyrektor Czapska - Czoch.

ZSZ nr 4 organizował konkurs pod raz drugi. Udostępniał uczestnikom sale. Zawodnicy mieli 180 minut na przygotowanie i zaprezentowanie deseru, który oceniało jury pod względem przygotowania wyglądu i smaku.

- 60 procent punktów można było uzyskać za smak, 20 procent za techniczne przygotowanie deseru, kolejne 20 procent mogło przyznać jury sponsorskie - wyjaśniła dyrektor ZSZ nr 4.

W ocenie Bożeny Czapskiej-Czoch udział w konkursie uczniom daje możliwość zaprezentowania się. Uczy też współzawodnictwa.

I miejsce zajęły „Opolskimi maszketami” (to po śląsku smakołyk) kuzynki Anna i Patrycja Roj z ZSZ w Oleśnie, II - Mirela Lubojańska i Julia Stanik z ZSZ nr 4 w Opolu za „szpajzę, szarlotkę i sos cynamonowy”, a III - Patrycja Żurakowska i Natalia Iżyk z ZSR w Prudniku za „assiette jabłka”.

Zwyciężczynie zapewniły swojemu daniu miejsce w karcie menu hotelu DeSilva w Opolu. Nagrodą za I i II miejsce jest 5-dniowy kurs cukierniczy w opolskim hotelu. Oprócz tego laureaci otrzymali nagrody rzeczowe i bony na zakupy.

Religia i etyka w szkole. Kto ma kształcić nauczycieli etyki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie