Trzynaście dwuosobowych zespołów z klas gastronomicznych i cukierniczych szkół średnich wzięło udział w I wojewódzkim konkursie cukierniczym „Patriotyczny wypiek” organizowanym przez Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
- Postanowiliśmy go zorganizować w roku 100-lecia odzyskania niepodległości jako nietypową formę lekcji patriotyzmu, bo to, co potrafimy robić najlepiej, to gotowanie i pieczenie ciast - mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4 w Opolu. - To także okazja dla młodzieży z całego województwa do porównania umiejętności.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu deseru z wykorzystaniem sera poddanego obróbce termicznej. Jurorzy oceniali nie tylko smak, ale i walory estetyczne, sposób podania. Warunkiem koniecznym było zastosowanie biało-czerwonej kolorystki smakołyku.
Dla zwycięzców przygotowano nagrody rzeczowe sfinansowane przez sponsorów, ale także profesjonalne szkolenia w zakładach cukierniczych w Mikołowie (dla zdobywców I miejsca) i Opolu (dla zespołów, którzy zajęły II i III miejsce).
Kolejne miejsca w konkursie zajęli:
- I - Karolina Hojda i Kacper Sokołowski z ZSiPO w Nysie za "Malinowe szaleństwo"
- II - Julia Stanik i Mirela Lubojańska z ZSZ nr 4 w Opolu za "Kasztankę Piłsudskiego"
- III
- Pola Blak i Bernardeta Mielnik z ZSR w Prudniku za "Deser z polskiego sadu"
Wyróżnienia jurorzy przyznali:
- Dagmarze Rabendzie i Annie Gajdzie z ZSZ nr 4 za "O mój rozmarynie..."
- Natalii Buczkowskiej i Angelice Błaszczyk z ZSZ nr 4 w Opolu za "Czerwone maki na Monte Casino zamiast rosy..."
- Marii Lenko i Oleksandrze Rychkovej z ZSP nr w Kluczborku za "Miętowy mus z białej czekolady i sera na owocowym czerwonym pure
".
OPOLSKIE INFO - 2.11.2018
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?