"Patriotyczny wypiek". Karolina Hojda i Kacper Sokołowski z Nysy wygrali I Wojewódzki Konkurs Cukierniczy w Opolu

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
W konkursie udział wzięło 13 zespołów ze szkół średnich z województwa opolskiego.
W konkursie udział wzięło 13 zespołów ze szkół średnich z województwa opolskiego. Edyta Hanszke
Karolina Hojda i Kacper Sokołowski z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie wygrali I Wojewódzki Konkurs Cukierniczy "Patriotyczny wypiek" w Opolu.

Trzynaście dwuosobowych zespołów z klas gastronomicznych i cukierniczych szkół średnich wzięło udział w I wojewódzkim konkursie cukierniczym „Patriotyczny wypiek” organizowanym przez Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.

- Postanowiliśmy go zorganizować w roku 100-lecia odzyskania niepodległości jako nietypową formę lekcji patriotyzmu, bo to, co potrafimy robić najlepiej, to gotowanie i pieczenie ciast - mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4 w Opolu. - To także okazja dla młodzieży z całego województwa do porównania umiejętności.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu deseru z wykorzystaniem sera poddanego obróbce termicznej. Jurorzy oceniali nie tylko smak, ale i walory estetyczne, sposób podania. Warunkiem koniecznym było zastosowanie biało-czerwonej kolorystki smakołyku.

Dla zwycięzców przygotowano nagrody rzeczowe sfinansowane przez sponsorów, ale także profesjonalne szkolenia w zakładach cukierniczych w Mikołowie (dla zdobywców I miejsca) i Opolu (dla zespołów, którzy zajęły II i III miejsce).

Kolejne miejsca w konkursie zajęli:

  • I - Karolina Hojda i Kacper Sokołowski z ZSiPO w Nysie za "Malinowe szaleństwo"
  • II - Julia Stanik i Mirela Lubojańska z ZSZ nr 4 w Opolu za "Kasztankę Piłsudskiego"
  • III

- Pola Blak i Bernardeta Mielnik z ZSR w Prudniku za "Deser z polskiego sadu"

Wyróżnienia jurorzy przyznali:

  • Dagmarze Rabendzie i Annie Gajdzie z ZSZ nr 4 za "O mój rozmarynie..."
  • Natalii Buczkowskiej i Angelice Błaszczyk z ZSZ nr 4 w Opolu za "Czerwone maki na Monte Casino zamiast rosy..."
  • Marii Lenko i Oleksandrze Rychkovej z ZSP nr w Kluczborku za "Miętowy mus z białej czekolady i sera na owocowym czerwonym pure

".

OPOLSKIE INFO - 2.11.2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska