Gotowe "pakiety" z podłożem można zamówić w internecie w specjalistycznych sklepach. Zawierają one mieszankę kompostu z grzybnią i woreczek z ziemią okrywową.
Zaszczepioną kulturę trzeba przykryć ziemią i utrzymywać w wilgotności. Można ustawić ją w pokoju lub ciepłej piwnicy (temp. ok. 18 - 20 stopni C).
Na początku grudnia pieczarki zaczęła uprawiać Helena Bułkowska z Namysłowa.
- Po tygodniu od otrzymania pakietu na wierzchu pojawiła się biała grzybnia, wtedy przeniosłam skrzynkę do piwniczki z temperaturą ok. 16 - 18 stopni - opowiada.
Światło nie odgrywa żadnej roli, może być więc ciemno lub jasno!
Trzeba też pamiętać o systematycznym zraszaniu ziemi, ale nie nadmiernym.
- Aby kontrolować temperaturę, można ustawić przy skrzynkach termometr i w zależności od potrzeby schładzać pomieszczenie lub nagrzewać - dodaje nasza czytelniczka.
Trzeba też pamiętać, że temperatura powyżej 20 stopni jest dla pieczarek niewłaściwa. Optymalna to 15 stopni C.
Po 3-4 tygodniach powinny pojawić się pierwsze owocniki.
- Mieliśmy z tym pierwszym owocowaniem sporo uciechy, bo po raz pierwszy mieliśmy w domu małą pieczarkarnię, a grzyby rzeczywiście rosły przysłowiowo, jak po deszczu. Ponadto mają bardzo delikatny smak, idealnie smakują usmażone soute na maśle - wspomina Helena Bułkowska.
Po dwóch tygodniach pierwszy rzut się skończył. Wtedy należy przesypać powierzchnię skrzynki świeżym torfem i ponownie utrzymywać w umiarkowanej wilgotności.
Po 2-3 tygodniach powinna pojawić się nowa fala pieczarek.
Dobrze przygotowane pakiety powinny owocować 3-4 razy.
Najpóźniej po 16 tygodniach kultura jest wyczerpana i można ją wyrzucić, ale ponieważ jest ona wartościowym nawozem naturalnym, można ją wykorzystać w ogrodzie i do użyźniania roślin balkonowych (doniczkowych).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?