Pieczone jabłka z koglem-moglem. Banalny przepis na jabłka pachnące cynamonem. Trudno się od nich oderwać!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczone jabłka zrobią nawet osoby zaczynające przygodę z gotowaniem i pieczeniem.
Pieczone jabłka zrobią nawet osoby zaczynające przygodę z gotowaniem i pieczeniem. Anna Daniluk
Pieczone jabłka z piekarnika to niesamowicie prosty przepis na domowy deser. Pod wpływem temperatury jabłka miękną, nabierają aromatu przypraw i zyskują naturalnej słodyczy. Takie jabłka wyśmienicie smakują jesienią i zimą. Jabłko pieczone w piekarniku można też wykorzystać jako farsz do deserów. Zobacz, jak zrobić tani przysmak na jesień.

W skrócie

Pieczone jabłka są tanim, prostym i zdrowym przepisem na deser. To także świetna przekąska dla osób na diecie wegetariańskiej, które nie stronią od nabiału i jaj. Weganie mogą pominąć jajko i dodać ubitą na pianę aquafabę, czyli płyn z puszki lub słoika z ciecierzycą. Zobacz, jak upiec jabłka w piekarniku.

Pieczone jabłka – przepis na sezonowy przysmak

Liczba porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: 50 minut, w tym 40 minut pieczenia

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • 5 g mielonego cynamonu.

Zobacz także: Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 sposobów na jabłka

Jak zrobić pieczone jabłka?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy umyć, odkroić górną część na 3/4 wysokości i wydrążyć środek jabłka, usuwając gniazdo nasienne.
  2. Następnie żółtka z cukrem i cynamonem należy ubić na kogel-mogel.
  3. Jabłka należy włożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierem do pieczenia. Papier powinien być podzielony na kwadratowe kawałki.
  4. Do wydrążonych jabłek należy wlać po 2 łyżki kogla-mogla i włożyć posiekane orzechy włoskie.
  5. Do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza należy jabłka i piec przez około 40 minut.
  6. Gotowe pieczone jabłka powinny być miękkie, a kogel-mogel – wypływać ze środka. Gotowe pieczone jabłka można jeść na ciepło.

Czy jabłka pieczone są tuczące?

Warto wiedzieć, że jabłka pieczone są niskokaloryczne (około 100 kalorii w 100 gramach) i mają dużo błonnika, jednak dodatki podnoszą znacznie ilość energii, jaką dostarczają. Trzeba też pamiętać, że pod wpływem temperatury indeks glikemiczny jabłek wzrasta. Przez to cukier z owoców szybciej się wchłania do organizmu. Z drugiej strony pieczone jabłka świetnie smakują z cynamonem, który jest przyprawą opóźniającą wchłanianie cukru.

Dodatki do jabłek z piekarnika

Domowe pieczone jabłko z cynamonem można nadziewać różnymi bakaliami. Świetnie sprawdza się suszona żurawina, suszona wiśnia, rodzynki, orzechy laskowe czy włoskie. Ponadto pieczone jabłka można zakryć maślaną kruszonką albo opatulić ciastem francuskim. Dzięki temu jabłka staną się składnikiem pysznego dania. Pieczone jabłko można też podawać w wersji dietetycznej, gdy wypełnimy środek twarogiem na sernik i ograniczymy słodkie dodatki.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne przepisy z jabłkami ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pieczone jabłka z koglem-moglem. Banalny przepis na jabłka pachnące cynamonem. Trudno się od nich oderwać! - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska