Ten przepis winien zainteresować wszystkich miłośników niebanalnych wersji ogranych - wydawałoby się - dań.

Pierogi kojarzą się z tradycyjnym daniem, podawanym przez babcie. Te klasyczne pierogi: ruskie, z kapustą czy mięsem albo na słodko - są wciąż na topie listy popularnych dań Polaków.

Ale też coraz bardziej lubimy eksperymentować. Jadamy już pierogi ze szpinakiem, soczewicą, bryndzą i pleśniowymi serami. Dziś polecamy danie z bobem. Wkrótce w sklepach pojawi się świeży bób, na razie można wykorzystać mrożoną wersję.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

Na ciasto
> 0,5 kilo pszennej mąki
> 1 łyżka oliwy
> letnia woda, sól

Na nadzienie
> pół kilo bobu - może być mrożony
> duża cebula
> 3 ząbki czosnku
> kostka bulionu, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

> Mąkę wymieszać ze sporą szczyptą soli, dodać oliwy i tyle letniej wody, aby wyrabiając, uzyskać miękkie ciasto.
> Bób ugotować w wodzie z kostką rosołową, pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć. Bób odsączyć zemleć w maszynce, połączyć z usmażoną cebulą, przyprawami i przetartym czosnkiem.
> Wykroić szklanką pierogi, nałożyć łyżeczką nadzienie, skleić brzegi, odłożyć na posypaną mąką stolnicę.
> Wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotować minutę, dwie po wypłynięciu.
> Można podawać z wysmażonymi kawałkami boczku wędzonego lub ze śmietaną.