Pierogi, naleśniki, placki

ala
Piąta część serii - 29 przepisów na potrawy mączne i placki ziemniaczane.
Piąta część serii - 29 przepisów na potrawy mączne i placki ziemniaczane.
W czwartek, 11 stycznia, z nto kolejny tom Nowoczesnej Kuchni Polskiej Makłowicza i Bikonta.

29 przepisów na potrawy mączne oraz placki ziemniaczane serwują nam w kolejnej części swej księgi Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

- Pierogi, naleśniki czy placki w polskiej kuchni zawsze odgrywały znaczącą rolę, bo są tanie i sycące - tłumaczą smakosze. - By się ustrzec monotonii, wymyślono niezliczoną ilość dań z użyciem ciasta. I chociaż pierogi lepią również Włosi czy Chińczycy, to chyba nigdzie tak świetnie nie smakują jak w Polsce.
Piotr Bikont szczególnie poleca w części piątej przepis na placki z cukinii i ziemniaków.

- Placki ziemniaczane to jeden z ulubionych przysmaków we wszystkich regionach Polski - mówi Bikont. - A kiedy ziemniaki zmieszamy z cukinią, będzie to bardzo smakowite urozmaicenie. W ogóle cukinia jest jednym z najpyszniejszych warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska