29 przepisów na potrawy mączne oraz placki ziemniaczane serwują nam w kolejnej części swej księgi Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
- Pierogi, naleśniki czy placki w polskiej kuchni zawsze odgrywały znaczącą rolę, bo są tanie i sycące - tłumaczą smakosze. - By się ustrzec monotonii, wymyślono niezliczoną ilość dań z użyciem ciasta. I chociaż pierogi lepią również Włosi czy Chińczycy, to chyba nigdzie tak świetnie nie smakują jak w Polsce.
Piotr Bikont szczególnie poleca w części piątej przepis na placki z cukinii i ziemniaków.
- Placki ziemniaczane to jeden z ulubionych przysmaków we wszystkich regionach Polski - mówi Bikont. - A kiedy ziemniaki zmieszamy z cukinią, będzie to bardzo smakowite urozmaicenie. W ogóle cukinia jest jednym z najpyszniejszych warzyw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?