PRZEPIS

  • Składniki na farsz:

20 dag suszonych grzybów
2 - 3 cebule
2 łyżki masła
2 płaty śledzia
2 jaja
szczypta soli i pieprzu

  • Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
2 jaja
ciepła woda
2 łyżki bułki tartej do polania

  • Przygotowanie:

Grzyby dobrze wypłukać. Ugotować na miękko i drobno posiekać. Następnie podsmażyć je na maśle z drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem cebulą. Ostudzić. Połączyć z wymoczonym i posiekanym śledziem, dwoma jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Zagnieść ciasto na stolnicy z podanych produktów, czyli: mąki, ciepłej wody i jaj. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić z niego kółka. Następnie nałożyć farsz i zlepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku do czasu aż wypłyną. Odcedzić. Przed podaniem, polać roztopionym masłem z bułką tartą.

Danuta Rozmys,
autorka bloga
kocurkowakuchniababuni3.
blox.pl