One są doskonałe - pisze o placuszkach z kwiatami czarnego bzu pani Kamila. To kolejny przykład kuchni sezonowej. Czekamy na kolejne.

Te smakowite placuszki wykonuje Teresa Opola spod Świerczowa. - Placuszki mojej mamy są jedyne w swoim rodzaju, ponieważ trzeba na nie czekać cały rok - dodaje pani Kamila. - Ich smak jest wspaniały i delikatny. Sprawdzają się jako obiad, przystawka lub przekąska, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego i zdrowego.

Czarny bez jest znany z właściwości zdrowotnych, warto też wiedzieć, że zawiera sambunigrynę i sambucynę, które dla ludzi w większych ilościach są trujące, jednak wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) niszczy te toksyny.

A więc smacznego!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 14 kwiatów czarnego bzu (z krótką łodygą)

Ciasto:
> 1,5 szklanki mleka
> 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
> 3 jajka
> 4 łyżki oleju
> 4 łyżeczki cukru
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> szczypta soli
> 2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

> Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać.
> Każdy kwiat zamaczać w cieście i kłaść na rozgrzany olej na patelni, jeśli ogonek jest za długi, od kwiatu możemy go obciąć już na patelni nożyczkami.
> Następnie przewracamy placuszki na drugą stronę, smażyć na średnim ogniu, aż się ładnie zarumienią.
> Po wyciągnięciu z patelni odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, następnie posypać cukrem pudrem, ale także wspaniale smakują z dżemem.