Spis treści
Placuszki z karmelizowanymi jabłkami to pyszny deser na ciepło. Proponuję dodać do ciasta serek mascarpone, dzięki któremu będą bardziej delikatne. Możesz smażyć je na suchej patelni lub na niewielkiej ilości oleju. Całość pięknie pachnie wanilią i cynamonem.
Deser możesz wzbogacić gałką lodów waniliowych lub bitą śmietanką.
Przepis na placuszki z jabłkami na serku mascarpone
czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja na ok. 30 placuszków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jabłka,
- 80 g masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- olej do smażenia – placuszki możesz smażyć także na suchej patelni.
Jak zrobić placuszki z jabłkami na serku mascarpone?
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj jajka, mleko, serek mascarpone, cukier i wanilię.
- Zmiksuj całość, aż składniki się połączą. Odstaw.
- Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka, pokrop je cytryną i posyp cukrem. Wymieszaj i smaż je na małym ogniu, aż zmiękną i się przyrumienią.
- Posyp ciepłe jabłka cynamonem i wymieszaj.
- Na drugiej patelni podgrzej olej, kładź po łyżce ciasta i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Placuszki możesz usmażyć także na suchej patelni, ponieważ mają już w sobie tłuszcz.
- Podawaj placuszki jeszcze ciepłe z ciepłymi jabłkami.
Zobacz także inne przepisy na desery z jabłkami ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Materiały promocyjne partnera
Wideo