Plebiscyt "Mistrzowie Smaku". Nagrody dla najlepszych [FESTIWAL SMAKÓW OPOLE]

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
W niedzielę na opolskim Rynku wręczyliśmy nagrody w naszym plebiscycie "Mistrzowie smaku". Plebiscyt był prowadzony w kategoriach powiatowych z wojewódzkim finałem: Restauracja, Cukiernia/Kawiarnia, Piekarnia, Kucharz i Kelner, oraz w kategoriach wojewódzkich: Kuchnia Śląska, Najlepsza Pizza, Najlepsze Lody i barman. Patrycja Wanot
Nagrody i statuetki przedstawiciele najlepszych opolskich piekarni, cukierni, restauracji, pizzerii, najlepsi barmani i kelnerzy odebrali na opolskim rynku podczas IX Festiwalu Opolskich Smaków.

W niedzielę na opolskim rynku zwycięzcy plebiscytu nto "Mistrzowie Smaku" odebrali nagrody i statuetki.

Plebiscyt był prowadzony w kategoriach powiatowych z wojewódzkim finałem: Restauracja, Cukiernia/Kawiarnia, Piekarnia, Kucharz i Kelner, oraz w kategoriach wojewódzkich: Kuchnia Śląska, Najlepsza Pizza, Najlepsze Lody i barman.

- Jesteśmy mile zaskoczeni, bo widzieliśmy, jak klienci namawiali się nawzajem do głosowania - mówiła Violetta Czeremańska z „Karczmy pod Czeremchą” w Opolu (restauracja roku) i dodała, że karczma prowadzona jest przez jej rodziców od 1990 roku, a w jej prowadzenie zaangażowany jest teraz także jej brat.

Nazwę karczmy właściciele stworzyli od nazwiska, ale niedawno pani Violetta zapoznała się z publikacją jednej z opolanek, z której wynikało, że w Opolu była piękna aleja czeremchowa, więc istnienie "Baru pod Czeremchą" ma podwójne uzasadnienie. Odbierającej nagrodę pani Violetcie towarzyszyła liczna rodzina.

Klasyczny rozmiar - 30 cm, cienkie ciasto, składniki sprowadzane z Włoch - taki przepis na „Pizzę Roku na Opolszczyźnie” podał nam Adam Zawodniak z Pizzerii PapaGusto w Opolu. - Działamy zaledwie od początku roku, konkurencja w mieście jest spora, ale tytuł świadczy o tym, że zostaliśmy zauważeni - mówił. W karcie tej pizzeri jest m.n. pizza z truflami.

Rodzeństwo Dawid Kisiel i Aneta Kisiel-Karpeta (piekarnia roku, Kolonowskie) podkreślają, że zdrowe, tradycyjne pieczywo staje się znowu modne. - Nasi rodzice są drugim pokoleniem prowadzącym piekarnię. Bazują na recepturach naszych dziadków i efekt jest taki, że w soboty rano ustawiają się do naszego sklepu kolejki - mówił pan Dawid.

Zwycięzcy w wojewódzkim głosowaniu w kategoriach: Kucharz Roku, Kelner Roku i Barman Roku za I miejsce otrzymali statuetkę oraz dwudniowy pobyt dla dwóch osób w Beskidzkim Raju, najwyżej położonym ośrodku w Beskidzie Żywieckim. Nagrodą za II miejsce był dyplom i jednodniowe wejście dla dwóch osób na Tropikalną Wyspę (Berlin, Niemcy), a za III miejsce - dyplom oraz jednodniowy pobyt dla dwóch osób w Termach Uniejów.

W kategoriach: Restauracja Roku, Cukiernia/Kawiarnia Roku, Piekarnia Roku, Kuchnia Śląska Roku, Najlepsza Pizza Roku i Najlepsze Lody Roku nagrodami były: I miejsce: statuetka, voucher na reklamę 24 modułową na stronach redakcyjnych NTO w wydaniu codziennym lub wymiennie 100 tys odsłon HalfPage na www.nto.pl; II miejsce - dyplom, voucher na reklamę 12 modułową na stronach reklamowych NTO w wydaniu codziennym, lub wymiennie 65 tys odsłon Rectangle na www.nto.pl, III miejsce - dyplom, voucher na reklamę 9 modułową na stronach reklamowych h NTO w wydaniu codziennym, lub wymiennie 40 tys odsłon Rectangle na www.nto.pl.

Wszyscy nagrodzeni zostali zaprezentowani w specjalnym dodatku Nowej Trybuny Opolskiej, który był dystrybuowany również na Festiwalu Opolskich Smaków.

Zobacz FILM z FESTIWAL SMAKÓW

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie