Po świątecznym pieczeniu zadbaj o piekarnik

fot. Archiwum
Zabrudzenia w piekarniku najlepiej usuwać na bieżąco.
Zabrudzenia w piekarniku najlepiej usuwać na bieżąco. fot. Archiwum
Resztki pieczeni, wylanego ciasta, popryskane tłuszczem szyby, których nie "rusza" żaden środek chemiczny? Zna to każda gospodyni. Co zrobić, żeby wnętrze piekarnika znowu błyszczało?

Można spróbować któregoś z dostępnych w sklepach preparatów do tego przeznaczonych. Używa się ich najczęściej do wyczyszczenia zimnego piekarnika (np. Mr Muscle, pianka do zimnego piekarnika - 13,60 zł, Filip spray - 4,80 zł, Tytan żel - 4,90 zł). Zwykle cienką warstwę pianki lub żelu rozprowadza się na kilka minut lub godzin (według wskazań producenta) i zmywa czystą wodą.

Nowoczesne piekarniki wyposażone są w systemy samoczyszczące, np. AquaClean. Wystarczy do blaszki nalać wody i umieścić w nagrzanym do określonej temperatury piekarniku na kilkadziesiąt minut. Pod wpływem pary zanieczyszczenia miękną i łatwiej je usunąć zwykłą wodą i ściereczką.

Czyszczenie pirolityczne (samoczyszczenie) polega na nagrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury, która powoduje zwęglenie resztek - można je po prostu wymieść.

Niektóre modele piekarników posiadają wkłady katalityczne - to specjalna powłoka, na której spala się tłuszcz i resztki, przez co łatwo można je usunąć po zakończeniu pieczenia. Wkłady się zużywają - trzeba je wymieniać co kilka lat.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska