Polacy: Kiedyś owoce i warzywa były smaczniejsze. Co na to PSOR?

opr. ES
Jesień to sezon na jabłka – w tym okresie są one zbierane i najchętniej kupowane. Dla wielu z nas wiąże się to z sentymentalną podróżą w przeszłość i wspomnieniami o tym, jak owoce smakowały za czasów naszej młodości.

Aż 71% Polaków twierdzi, że kiedy byli dziećmi, owoce i warzywa były smaczniejsze. Niemal połowa z nas (49%) uważa, że winę za pogarszający się smak żywności ponosi „wszechobecna chemia”.

Sprawdź też:** Zjazd Sadowników z Kujawsko-Pomorskiego. Zajrzyj**

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stwierdza, że to niemożliwe, aby ankietowani pamiętali smaki sprzed chemizacji rolnictwa.

Pierwsze środki ochrony roślin, tj. siarka, były stosowane już 5 000 lat temu. Wraz ze wzrostem populacji, od około 100 lat środki ochrony roślin stały się nieodzownym narzędziem w pracy rolnika i są wykorzystywane jako lekarstwa dla roślin.

PSOR powołuje się na naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiegoii, którzy podkreślają, że emocje mają wpływ na procesy zapamiętywani, wpływają więc na nasze wspomnienia, w tym – wspomnienia smaku. Czas dzieciństwa najczęściej stanowi dobre skojarzenie, to moment beztroski, sielanki, wakacji na wsi.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Smak owoców zależy przede wszystkim od stosunku cukrów do kwasów w nich zawartych. Wpływają na to zarówno odmiana, warunki pogodowe i termin zbioru.

pixabay.com

- Na smak owoców i warzyw wpływa wiele czynników. Przykładowo, nieco inny będzie smak tej samej odmiany jabłka pochodzącego z dwóch różnych regionów sadowniczych, co wynika z warunków klimatycznych. Poza tym uprawiane kiedyś popularne odmiany zastępowane są nowymi bardziej odpornymi na ataki szkodników i chorób, dającymi lepszy plon – opisuje dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Owoce do przechowywania zbierane są w stadium dojrzałości określanym jako dojrzałość zbiorcza. To stadium pełnej dojrzałości fizjologicznej ale nie dojrzałości konsumpcyjnej. Zatem ich smak z reguły jest znacznie uboższy niż owoców w pełni dojrzałych. Owoce takie pełnię smaku uzyskują po okresie przechowywania.

Polecamy także:**Jabłka dla krajów arabskich? Mus czerwone. I bardzo wysokiej jakości**

PSOR podkreśla, przykładem są jabłka przechowywane w chłodniach. Spowalnia się ich funkcje życiowe i dzięki temu możemy jabłka zebrane z polskich sadów jeść przez cały rok. Owoce z przydomowych sadów zazwyczaj zbierane są w stadium dojrzałości konsumpcyjnej, czyli nadające się od razu do spożycia, więc ich smak jest pełniejszy. Niestety trwałość takich owoców jest znacznie ograniczona.

Źródło: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Materiał oryginalny: Polacy: Kiedyś owoce i warzywa były smaczniejsze. Co na to PSOR? - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

H
H.

Kupić dobrą wyciskarkę i produkty z dobrego źródła i wyciskać soki. Wyciskam soki wg. porad terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Soki są wyraziste w smaku i klarowne. Głównie wyciskam warzywa, bo owoce wolę zjeść w całości. Dzięki sokom znacznie poprawiło mi się zdrowie. To prawda, że kiedyś owoce i warzywa i w ogóle jedzenie było lepszej jakości. Swoje warzywa i owoce mam z działki.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3