Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w UE

Redakcja
Jeszcze w latach 60. XX wieku średnie spożycie drobiu na osobę wynosiło w naszym kraju 2 kg w ciągu roku, teraz to 29 kg. „Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” pod takim tytułem odbyła się 2-dniowa konferencja w Poznaniu z okazji 25 lat Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Uczestnicy omawialii pozycję sektora drobiarskiego w Polsce i na świecie oraz najistotniejsze zagadnienia z zakresu produkcji i hodowli drobiu, w tym m.in. kwestii rynkowych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego. Było to pierwsze z serii trzech spotkań organizowanych w ramach jubileuszu 25-lecia działalności KRD-IG.

 

- Obecnie na świecie jest 4,7 miliarda kur niosek. W ciągu ostatnich 12 lat produkcja jaj w ujęciu globalnym wzrosła o prawie 30% i aktualnie wynosi prawie 70 000 ton rocznie - mówił Julian Madeley, Dyrektor Generalny International Egg Comission. - Najwięcej jaj produkuje się w Azji, ponad 45% światowej produkcji. Jajka dostarczają białka o najwyższej jakości, są źródłem witamin, karotenoidów i kwasów omega-3. Światowa Organizacja Zdrowia wykorzystuje jaja jako standard odniesienia dla wszystkich pozostałych naturalnych białek - relacjonował Madeley.

Strefę AGRO znajdziesz na Facebooku - dołącz do nas! 

 

O tym, jak prezentuje się dziś probiarstwo w Polsce, opowiadał Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej: - Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. W latach 60-tych, kiedy to polski chów zmieniał się z przydomowego na przemysłowy, średnia ilość spożywanego drobiu wynosiła 2 kg na osobę rocznie, dzisiaj jest to ponad 29 kilogramów. W ubiegłym roku Polska osiągnęła rekordowy wynik w zakresie produkcji na poziomie 2 159 tysięcy ton. Nasz kraj nie jest w stanie zagospodarować całej podaży, dlatego prowadzimy intensywne działania eksportowe. W ubiegłym roku na rynki zagraniczne trafiło blisko 909 tysięcy ton drobiu, czyli 42 proc. tej produkcji. Jest to bezpośrednio związane z wysoką jakością oferowanych wyrobów, przy jednocześnie konkurencyjnej cenie - kończy Dominiak.

 

Pierwsze spotkanie w formie Konferencji i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. „Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” odbyło się w dniach 6-7 kwietnia 2016 r. w Poznaniu. To nie koniec obchodów 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa. Następne branżowe spotkanie jest zaplanowane na początek czerwca. 

 

fot. nadesłane

Wideo

Materiał oryginalny: Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w UE - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3