W skrócie:
Zestawienie płynnej czekolady i zblendowanych buraków może brzmieć nietypowo, a nawet ocierać się o szaleństwo. Jednak to połączenie tworzy prawdziwy kulinarny hit. Buraki nadają ciastu dodatkowej wilgotności i wzmacniają kolor. Dodatkowo czekolada w połączeniu z burakiem zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty, głęboki smak. Jeśli szukasz przepisu, który jest jednocześnie smakowity, zdrowszy niż tradycyjne wypieki i banalnie prosty do wykonania, to ten przepis jest dla ciebie.
Ciasto z buraków – prosty przepis na czekoladowy wypiek
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: 1 i 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
250 g ugotowanych lub upieczonych wcześniej buraków,
200 g gorzkiej czekolady minimum 70 procent kakao,
180 g mąki pszennej,
80 g cukru trzcinowego,
3 jajka,
100 ml oleju kokosowego lub roślinnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
szczypta soli.
Jak zrobić ciasto z buraków?
Sposób przygotowania:
Ugotowane lub upieczone buraki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, sięgnij po pieczone buraki.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, mieszaj, aby nie przywarła. Odstaw na chwilę, aby przestygła.
W dużej misce ubij jajka z cukrem trzcinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Powinna potroić objętość.
Następnie dodaj olej oraz ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj zblendowane buraki oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie wymieszaj składniki.
W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szczyptę soli.
Następnie stopniowo dorzucaj suche składniki do masy czekoladowo-buraczanej, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm lub prostokątnej blaszki 20 × 30 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto z burakami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut, do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.
Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub podawać z lodami waniliowymi. Możesz też je udekorować świeżymi sezonowymi owocami np.: malinami lub truskawkami. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?