W skrócie
Max La Manna za książkę „I gotowe!” otrzymał nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie przyznawanej przez Gourmand World Cookbook Awards. Odznaczanie potocznie nazywane jest kulinarnym Oscarem. Danie pochodzi z tej publikacji wypełnionej pomysłami na ekologiczne gotowanie. We wstępie do przepisu autor stwierdza, że kalafior jest jednym z jego ulubionych składników. Uwielbia jego teksturę za wchłanianie różnych smaków i aromatów, które dobrze się dostosowują do dodatków. Wedle autora przepisu warzywo, może przybrać konsystencję zarówno gładką, jak i kremową, a nawet kruchą i chrupką. Ekspert dodaje, że w tym pożywnym, obfitym ragù, kalafior idealnie zachowuje swoją strukturę. Poznaj przepis na sycące danie z kalafiorem.
Ragù z kalafiora – przepis na apetyczny sos
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 3 posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2–3 gałązki świeżego rozmarynu (oderwij i drobno posiekaj igły),
- 10 łyżek domowego przecieru pomidorowego albo passaty,
- 100 ml czerwonego wina,
- 400 g makaronu pappardelle,
- sól i czarny pieprz.
Do podania:
- tarty parmezan,
- kilka liści bazylii.
Jak zrobić ragù z kalafiora?
Sposób przygotowania:
- Zmiel w malakserze porcje kalafiora (łącznie z łodygą i liśćmi) na gruboziarnistą masę przypominającą ryż. Przełóż do miski i odstaw.
- W dużym rondlu lub żeliwnym kociołku ustawionym na średnim ogniu rozgrzej oliwę i rozpuść masło.
- Wrzuć posiekaną cebulę, dopraw solą i pieprzem, smaż do miękkości (około 6 minut).
- Dodaj czosnek, suszone oregano i posiekane igły rozmarynu, smaż przez minutę. Dodaj passatę i duś, dokładnie mieszając, przez 2 minuty.
- Wrzuć do rondla zmielonego kalafiora, wymieszaj do połączenia składników.
- Wlej czerwone wino, duś 3–5 minut, aż alkohol wyparuje.
- Zredukuj ogień pod rondlem na czas przygotowywania makaronu.
- Ugotuj pappardelle w dużym rondlu z osoloną, wrzącą wodą według instrukcji na opakowaniu.
- Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go szczypcami do rondla z sosem, wymieszaj całość.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
- Nałóż na głębokie talerze, posyp tartym parmezanem i liśćmi bazylii.
Przepis z książki „I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege” Maxa La Manny udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?