Oczyszczają bowiem przewód pokarmowy, przyspieszają przemianę materii i zapobiegają gromadzeniu się wody w ustroju, a więc odchudzają. Wszystkie porzeczki, bez względu na kolor, mają również dużo witaminy C, podobno znacznie więcej niż cytryny. Dlatego sok z nich jest polecany na wszelkie infekcje, gdyż m.in. obniża on gorączkę.
Czarne porzeczki zawierają ponadto mnóstwo witaminy K (na krzepliwość), dlatego nie poleca ich się osobom mającym skłonności do zakrzepów. Natomiast mogą one być pomocne chorym na reumatyzm, gościec, miażdżycę, kamicę nerkową oraz cierpiącym na przewlekłe stany zapalne pęcherza i nieżyty żołądka. Zaleca się je też przy migrenie i biegunkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?