Posiłki w szpitalach, czyli jak karmią pacjentów [ZDJĘCIA]

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Panowie Franciszek i Alfred z oddziału kardiologii na szpitalne jedzenie w WCM nie narzekają. Na Wigilię będą pierogi z kapustą i pieczarkami oraz ryba po grecku, w Boże Narodzenie - szynka.
Panowie Franciszek i Alfred z oddziału kardiologii na szpitalne jedzenie w WCM nie narzekają. Na Wigilię będą pierogi z kapustą i pieczarkami oraz ryba po grecku, w Boże Narodzenie - szynka.
Inspekcje sanitarna i handlowa zajrzały do szpitalnych kuchni i garnków. Dobrze nie jest. Na Opolszczyźnie pacjenci jednak rzadko narzekają, a inspektorzy nałożyli mało kar.

W Wojewódzkim Centrum Medycznym w Opolu pacjentom podano we wtorek na obiad pomidorową z ryżem, stek wieprzowy mielony z cebulką, ziemniaki, sałatkę z białej kapusty z kukurydzą i kompot. - Kucharki gotują naprawdę smacznie - chwalili panowie Franciszek i Alfred, pacjenci oddziału kardiologii. Na wielkość porcji też nie narzekali, ale wiadomo - jeden zjadłby więcej, drugi zostawi, bo każdy ma inny żołądek.

W połowie roku Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawdziła żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych produkujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.

Na Opolszczyźnie 10 szpitali ma własne kuchnie, a 19 korzysta z cateringu.

Sanepid skontrolował 9 szpitali. W dwóch sporo do życzenia pozostawiał stan ścian i sufitów w kuchni. We wszystkich jadłospisy układały wykwalifikowane dietetyczki, a mimo to inspektorzy mieli zastrzeżenia. Brakowało np. warzyw do śniadań i kolacji, co w skali kraju jest zjawiskiem powszechnym. W dwóch przypadkach wniesiono uwagi do diet leczniczych - podawanie tylko 3 posiłków w diecie dla dzieci oraz dla cukrzyków. Ponadto brak owoców, soków owocowych i warzywnych w posiłkach dla dzieci.

- Niektóre szpitale prowadzą na bieżąco ankiety wśród pacjentów dotyczące oceny posiłków - mówi Małgorzata Gudełajtis z opolskiego sanepidu. - Z okazanych ankiet w jednym ze szpitali 5 procent pacjentów oceniło posiłki negatywnie ze względu na temperaturę. Z wielkości posiłków niezadowolonych było natomiast 4 procent pacjentów.

O nieprawidłowościach poinformowano kierownictwa szpitali, ale żadnych kar sanepid nie nałożył. Z kolei Inspekcja Handlowa skontrolowała cztery firmy cateringowe, dostarczające posiłki do szpitali w całym województwie. W trzech przypadkach stwierdzono nieprawidłowości.

W opolskim szpitalach karmi się produktami dobrej jakości - stwierdzili kontrolerzy

- Najczęściej dotyczą one podmiany asortymentu, np. zamiast soku pacjenci dostają napój, a zamiast sera wyrób seropodobny - mówi Izabela Rogalska, naczelnik wydziału w IH w Opolu. - Za takie fałszowanie kara wynosi 1000 zł. W jadłospisach nie wymieniano też składników alergennych

Są i pozytywy kontroli

W całym kraju inspektorzy informują o zaniżonych wielkościach posiłków. Rekordzista zamiast 80-gramowego kotleta podał 30-gramowy ochłap. A na Opolszczyźnie wręcz odwrotnie. Firmy cateringowe serwują posiłki większe od deklarowanych.

- Produkty są świeże i w dobrym gatunku - podkreśla Izabela Rogalska.

Karmienie pacjentów to sztuka na granicy cudów, ze względu na niskie stawki żywieniowe. Codzienny posiłek dorosłego pacjenta w WCM kosztuje 6 zł, dla dziecka - 6,5 zł i 10 zł dla dzieci do 12 miesiąca życia.

Szpitalna kuchnia przygotowuje dziennie posiłki dla 400 pacjentów, z tego połowa to dania dietetyczne (13 rodzajów)

- Mając mało pieniędzy staramy się jednak przygotować jak najzdrowsze posiłki - mówi Małgorzata Lis, rzecznik prasowy WCM. - Codziennie do drugiego dania podajemy surówkę, ale nasze dietetyczki marzą o takiej stawce, by warzywa znalazły się w menu na śniadanie i kolację.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska