Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia. Karp smażony, duszony i gotowany [PRZEPISY]

mad
Karp zatorski.
Karp zatorski. A.Janicki/archiwum
Jak przyrządzić wigilijnego karpia? Przepisy na karpia. Chyba nikt nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez karpia w roli głównej. To bezkonkurencyjny król wigilijnej wieczerzy! Zobaczcie, jak można go przygotować na pięć różnych sposobów.

Karp na Wigilię - przepisy. Karp smażony, duszony czy gotowany? W większości domów w Polsce karp jest zazwyczaj podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. To znany i prosty sposób na przygotowanie potrawy, której na wigilijnym stole nie może zabraknąć.

Jak przygotować karpia smażonego w panierce?

Przepis na smażonego karpia jest banalnie prosty. Wystarczy dzień wcześniej karpia oczyścić, pokroić na kawałki i posolić. W Wigilię zapanierować karpia w mące, posolonym jajku i bułce tartej i usmażyć wolno na maśle klarowanym. Tak przygotowany karp jest pycha!

Potrawy wigilijne. Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia. Karp smażony, duszony i gotowany [PRZEPISY]

Co jeśli jednak moglibyśmy zmodyfikować pospolite menu i sięgnąć po bardziej kreatywne i wyszukane propozycje z karpiem w roli głównej?

Karp z ziołami smażony

Nie każdy lubi karpia w tradycyjnej panierce. Karpia z powodzeniem można też usmażyć bez panierki. Aby nabrał wyrazistości do środka sprawionego karpia możemy dać ulubione zioła i usmażyć rybę w całości bardzo wolno na klarowanym maśle. Będzie wyglądał bardzo efektownie na wigilijnym stole.

Karp w sosie z warzyw duszony w piekarniku

Karpia w warzywach przygotowuje się głównie na Śląsku, ale może warto wprowadzić go także do swojego wigilijnego menu?
Aby dobrze przygotować takiego karpia potrzebny będzie pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) dużo cebuli, cytryna oraz piernik lub razowe pieczywo. Obowiązkowym będzie także zaopatrzenie się w piwo - może być zarówno jasne, jak i ciemne oraz rodzynki lub migdały. Nie zapominajmy także o naszym bohaterze, który to podawany jest w formie dzwonków. Całość pracy można zamknąć w trzech etapach: warzywa z piwem (i wodą) zagotować, zagęścić piernikiem oraz słodkościami i zblendować robiąc aksamitny, gęsty sos z nutką słodyczy. Rybę obsmażyć (może być także panierowana lub duszona w cebuli) i doprawić. Na końcu połączyć z sosem i dusić, aż do wydobycia się prawdziwych aromatów.

Karp z kapustą i kminkiem

Kapusta musi pojawić się na wigilijnym stole. A może tak połączyć ją z karpiem? W niektórych rejonach Polski można spotkać tak właśnie przygotowywanego karpia. Kapustę wraz z grzybami i kminkiem podsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie nadziać nim lekko doprawioną rybę. Wstawić do natłuszczonej brytfanki i upiec. Aby ryba nie była zbyt sucha, można co jakiś czas polewać ją sosem, który pod wpływem ciepła wytworzy się sam i otuli karpia.

Gotowany karp z Dolnego Śląska

Alternatywą dla smażonych, czy pieczonych karpi jest karp...gotowany. Przygotowuje się go najczęściej w okolicach Wrocławia. Należy podzielić karpia na dzwonki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodać ciemne piwo, piernik, cebulę i przyprawy. Pogotować i odcedzić. Na sam koniec wrzucić rybę i poczekać aż zmięknie. Prawda, że to nic trudnego?

Źródło: Agencja TVN

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska