Potrzeba dużo cierpliwości

Redakcja
Rozmowa z Michałem Różańskim, liderem AIP w Wyższej Szkole Bankowej.

- Czy trudno jest w dzisiejszych czasach prowadzić własną firmę?
- Jest kilka czynników, które ułatwiają podjęcie decyzji o starcie z własnym przedsięwzięciem, np. preferencyjna (niższa przez dwa lata) stawka ZUS czy możliwości sięgania po unijne dofinansowanie (bezzwrotne) na rozpoczęcie działalności. Z drugiej strony jest coraz większa konkurencja, więc ważne jest, z jakim pomysłem startujemy i czy znajdziemy na niego odbiorców.

- Jaki najczęściej błąd popełniają młodzi przedsiębiorcy, który decyduje o fiasku przedsięwzięcia?
- Myślę, że brak im cierpliwości. Efekty finansowe chcieliby widzieć już po dwóch, trzech miesiącach, gdy tymczasem tzw. rozruch może trwać rok albo i dłużej. I na to trzeba być przygotowanym i przetrwać ten najtrudniejszy czas, w którym głównie wkłada się pieniądze, a nie konsumuje.

- Jakie cechy ułatwiają "bycie na swoim"?
- Na pewno wysoka samodyscyplina i zdeterminowanie w realizowaniu planu, który sobie założyliśmy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska