Powódź na Opolszczyźnie. Jak chronić się przed zagrożeniem?

Joanna Mentel [email protected] 77 44 32 566
Powódź sprzyja chorobom zakaźnym. Należy rygorystycznie przestrzegać zasad higieny. (fot. Witold Chojnacki)
Powódź sprzyja chorobom zakaźnym. Należy rygorystycznie przestrzegać zasad higieny. (fot. Witold Chojnacki)
UWAGA! Opolski sanepid przygotował instrukcje dla poszkodowanych w czasie powodzi, jak uniknąć chorób zakaźnych.

Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne groźne dla zdrowia i życia. Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Opolu przestrzega: po ustąpieniu powodzi woda w studniach i zbiornikach nie nadaje się do picia!

Zobacz: POMÓŻ POWODZIANOM

Zalane studnie należy oczyścić i zdezynfekować:

  • studnie kopane: po wybraniu wody trzeba oczyścić dno ze szlamu i nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku, dno wysypać warstwą (ok. 10 cm) przemytego żwiru lub piasku, oczyścić (wodą i wapnem chlorowanym) cembrowinę, uzupełnić szpary. Po ponownym napełnieniu studni rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody środek dezynfekcyjny (dokładne proporcje znajdziecie na stronie www. psseopole. pl), dolać ponownie wody i wlać do studni. Zamieszać tyczką, a po 24 godzinach wybierać wodę, do momentu, aż zniknie zapach chloru;
  • studnie wiercone - odkażamy, wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy;
  • studnie abisyńskie - 4 gramy wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody. Zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy; pozostawić 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie. Przydatność wody powinna być potwierdzona przez stację sanitarno-epidemiologiczną.

    Niewiadomego pochodzenia wodę przeznaczoną do picia zawsze odkażamy, czyli przegotowujemy lub dezynfekujemy za pomocą specjalnych pastylek lub preparatów.

Zanim przystąpimy do sprzątania zalanych pomieszczeń, należy się dobrze przygotować:

  • trzeba koniecznie założyć odzież ochronną, najlepiej pełny fartuch, gumowe obuwie i rękawice,
  • należy usunąć zniszczone sprzęty, szlam, opróżnić lodówki,
  • przewietrzyć pomieszczenia,
  • kilkakrotnie zmyć środkami dezynfekującymi (Ace, Domestos, Dezmex, Clorox) podłogi, ściany wyłożone kafelkami, progi schodów i zanieczyszczone meble. Wykorzystana do tych porządków woda powinna być wylana do kanalizacji,
  • do dezynfekcji wanien, zlewów, kratek ściekowych, ubikacji można używać:

*chloraminy w stężeniu 1-2 proc., tj. 1-2 łyżki stołowe na 1 litr wody,

*wapna chlorowanego – w stężeniu 5 proc., tj. 5 łyżek stołowych na 1 litr wody,

* lizolu – w stężeniu 5 proc., tj. 5 łyżek stołowych na 1 litr wody,

  • do dezynfekcji lodówek i zamrażarek, po ich starannym umyciu i osuszeniu, używamy chloraminy w stężeniu 1-2 proc. Po umyciu, dezynfekcji i osuszeniu urządzeń chłodniczych (przed ich ponownym napełnieniem żywnością) trzeba je starannie przewietrzyć.

Sanepid apeluje: Pamiętajcie, że powódź sprzyja szerzeniu się chorób zakaźnych, dlatego należy rygorystycznie przestrzegać zasad higieny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska