Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne groźne dla zdrowia i życia. Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Opolu przestrzega: po ustąpieniu powodzi woda w studniach i zbiornikach nie nadaje się do picia!
Zobacz: POMÓŻ POWODZIANOM
Zalane studnie należy oczyścić i zdezynfekować:
- studnie kopane: po wybraniu wody trzeba oczyścić dno ze szlamu i nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku, dno wysypać warstwą (ok. 10 cm) przemytego żwiru lub piasku, oczyścić (wodą i wapnem chlorowanym) cembrowinę, uzupełnić szpary. Po ponownym napełnieniu studni rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody środek dezynfekcyjny (dokładne proporcje znajdziecie na stronie www. psseopole. pl), dolać ponownie wody i wlać do studni. Zamieszać tyczką, a po 24 godzinach wybierać wodę, do momentu, aż zniknie zapach chloru;
- studnie wiercone - odkażamy, wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy;
studnie abisyńskie - 4 gramy wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody. Zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy; pozostawić 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie. Przydatność wody powinna być potwierdzona przez stację sanitarno-epidemiologiczną.
Niewiadomego pochodzenia wodę przeznaczoną do picia zawsze odkażamy, czyli przegotowujemy lub dezynfekujemy za pomocą specjalnych pastylek lub preparatów.
Zanim przystąpimy do sprzątania zalanych pomieszczeń, należy się dobrze przygotować:
- trzeba koniecznie założyć odzież ochronną, najlepiej pełny fartuch, gumowe obuwie i rękawice,
- należy usunąć zniszczone sprzęty, szlam, opróżnić lodówki,
- przewietrzyć pomieszczenia,
- kilkakrotnie zmyć środkami dezynfekującymi (Ace, Domestos, Dezmex, Clorox) podłogi, ściany wyłożone kafelkami, progi schodów i zanieczyszczone meble. Wykorzystana do tych porządków woda powinna być wylana do kanalizacji,
- do dezynfekcji wanien, zlewów, kratek ściekowych, ubikacji można używać:
*chloraminy w stężeniu 1-2 proc., tj. 1-2 łyżki stołowe na 1 litr wody,
*wapna chlorowanego – w stężeniu 5 proc., tj. 5 łyżek stołowych na 1 litr wody,
* lizolu – w stężeniu 5 proc., tj. 5 łyżek stołowych na 1 litr wody,
- do dezynfekcji lodówek i zamrażarek, po ich starannym umyciu i osuszeniu, używamy chloraminy w stężeniu 1-2 proc. Po umyciu, dezynfekcji i osuszeniu urządzeń chłodniczych (przed ich ponownym napełnieniem żywnością) trzeba je starannie przewietrzyć.
Sanepid apeluje: Pamiętajcie, że powódź sprzyja szerzeniu się chorób zakaźnych, dlatego należy rygorystycznie przestrzegać zasad higieny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?