Poznaj smak Kresów Wschodnich z Grodźca

Mariusz Jarzombek
Krzysztof Kleszcz zebrał przepisy m.in. od swojej mamy i znajomych.
Krzysztof Kleszcz zebrał przepisy m.in. od swojej mamy i znajomych. Mariusz Jarzombek
Niewiele osób dziś wie, jak przyrządzić kudłate kluski, szmurgalki czy korowaje. Te tradycyjne kiedyś potrawy otrzymały teraz "drugie życie".

112 przepisów znalazło się w książce pt. "Kuchnia mojej babci. Kresowe przepisy kulinarne z Grodźca".

- Wszystkie przepisy przywieźli tu ze sobą z Kresów w 1945 roku nasi przodkowie - mówi pan Krzysztof Kleszcz, autor zbioru i szef stowarzyszenia Nasz Grodziec.

Zebrał w niej przepisy od dzisiejszych mieszkańców wsi. To oznacza, że receptury przyjechały tu po wojnie z Biłki Szlacheckiej i Królewskiej, Barszczowca, Podborzec, Niżborga Szlacheckiego i Jeziernej.

Wśród smakowitych dań znajdziemy oczywiście kilka rodzajów znanych dobrze pierogów, gołąbków i barszczu.

Na liście znalazły się też dania nieco zapomniane, takie jak robione na smalcu i mące cebularze zwane też babałuchami, podobne do racuchów szmurgalki i korowaje.

- Te ostatnie robiło się kiedyś z okazji wesela - wspomina Kleszcz, wskazując, że gotowane według tradycyjnych receptur dania nie mają sobie równych. Obok zup i dań głównych w książce znalazły się też desery. - Brakuje tylko nalewek, ale to zostawiam sobie na później - mówi Kleszcz. Książkę z przepisami można kupić przez stronę www.grodziec.eu albo zamówić mailowo pod adresem admin.grodziec@gmail.com.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie