7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Występuje w dwóch wersjach: kasza gryczana niepalona –...
fot. pixabay.com

Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!

KASZA GRYCZANA

Występuje w dwóch wersjach: kasza gryczana niepalona – inaczej biała i kasza gryczana palona. Należy wiedzieć, że obie kasze są produkowane z gryki, a odróżnia je sposób produkcji. Najmniej przetworzona i zarazem najzasobniejsza w cenne związki odżywcze jest kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana palona to kasza biała poddana procesowi palenia, który powoduje straty witamin, składników mineralnych i fitozwiązków, które nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.

Magnez jest ważny dla pracy mięśni, koncentracji, procesów myślowych i przemian białka w organizmie. Tym co wyróżnia kaszę gryczaną na tle innych kasz, jest bardzo wysoka jego zawartość. Kasza gryczana jest naturalnie wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny ponieważ stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego. To kasza idealna dla osób zestresowanych, mających zaparcia i osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zobacz również

Dookoła Szwajcarii - Niewiadoma druga na etapie. O krok od zwycięstwa

Dookoła Szwajcarii - Niewiadoma druga na etapie. O krok od zwycięstwa

Piłkarski weekend chłopców z Pomezanii Malbork. Futbol mieli wszędzie dookoła

Piłkarski weekend chłopców z Pomezanii Malbork. Futbol mieli wszędzie dookoła

Polecamy

7 najgorszych potraw Polski. Turyści bezlitośnie ocenili krajowe specjały

7 najgorszych potraw Polski. Turyści bezlitośnie ocenili krajowe specjały

Drogie metale nie będą potrzebne? Polska nauka odpowiedziała na wyzwanie przemysłu

Drogie metale nie będą potrzebne? Polska nauka odpowiedziała na wyzwanie przemysłu

Jedziesz na wakacje? Nowy komunikat Ministerstwa Cyfryzacji dotyczy także ciebie

Jedziesz na wakacje? Nowy komunikat Ministerstwa Cyfryzacji dotyczy także ciebie