- Jest bardzo zimno, a ja pracuję na dworze. Czy pracodawca powinien zapewnić ekipie ciepłe napoje i posiłki? - pyta Andrzej z Opola.
- W okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) pracodawca ma obowiązek wydawania posiłków profilaktycznych pracownikowi wykonującemu prace związane z wysiłkiem fizycznym, jeśli pracownik wykonuje je na dworze. Oczywiście wskazanie, jakich stanowisk pracy ten obowiązek dotyczy, dokonywane jest po uprzednim "opomiarowaniu" danych stanowisk pracy pod względem wydatku energetycznego i następnie wprowadzeniu ich do regulaminu wewnątrzzakładowego.
Pracodawca ma również obowiązek zapewnienia napojów pracownikom zatrudnionym między innymi przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?