Pracodawca powinien zapewnić ekipie pracującej na dworze ciepłe napoje i posiłki

fot. Archiwum
Roman Zemanek
Roman Zemanek fot. Archiwum
Na pytania czytelników odpowiada Roman Zemanek, ekspert z Państwowej Inspekcji Pracy w Opolu.

- Jest bardzo zimno, a ja pracuję na dworze. Czy pracodawca powinien zapewnić ekipie ciepłe napoje i posiłki? - pyta Andrzej z Opola.

- W okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) pracodawca ma obowiązek wydawania posiłków profilaktycznych pracownikowi wykonującemu prace związane z wysiłkiem fizycznym, jeśli pracownik wykonuje je na dworze. Oczywiście wskazanie, jakich stanowisk pracy ten obowiązek dotyczy, dokonywane jest po uprzednim "opomiarowaniu" danych stanowisk pracy pod względem wydatku energetycznego i następnie wprowadzeniu ich do regulaminu wewnątrzzakładowego.

Pracodawca ma również obowiązek zapewnienia napojów pracownikom zatrudnionym między innymi przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska