Pracował w paryskiej kuchni słynnego Gordona Ramsaya

Z. Surowaniec
Pracował w paryskiej kuchni słynnego Gordona RamsayaKonrad Borowski podczas serwowania dań.
Pracował w paryskiej kuchni słynnego Gordona RamsayaKonrad Borowski podczas serwowania dań. Archiwum
Uczeń szkoły gastronomicznej ze Stalowej Woli pracował w słynnej restauracji „Petrus” w Paryżu. Prowadzi ją światowej sławy kucharz Gordon Ramsey.

 

Konrad Borowski, uczeń trzeciej klasy o specjalności kucharz-kelner w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Stalowej Woli, odbył dwumiesięczny straż w słynnej francuskiej restauracji „Petrus”, której właścicielem jest Gordon Ramsay, światowej sławy kucharz, znany między innymi z serialu kulinarnego „Piekielna kuchnia”.

- Od kiedy pamiętam fascynowała mnie kuchnia i gotowanie. Początkowo było to królestwo wyłącznie mojej mamy, ale stopniowo udało mi się znaleźć w min własne miejsce. Naraziłem się w ten sposób na uśmieszki i docinki ze strony bliskich czy kolegów, twierdzących, że przygotowywanie potraw to „praca niemęska”. Z czasem moje kulinarne próby i dokonania zaczęły jednak zyskiwać uznanie w oczach otoczenia, a co więcej zdobyły również „podniebienia” niedawnych sceptyków - opowiada Konrad o sobie.

Konrad trafił do francuskiego „Petrusa” z ciekawości skosztowania jakiegoś dania, dostępnego na jego kieszeń. Spotkał tam pracującą Polkę, która pomogła mu dostać pracę w restauracji.

- Trafiłem do bardzo nowoczesnej kuchni, gdzie panowała wojskowa dyscyplina oraz niemal sterylna czystość. Jej załoga dzieliła się na grupy pracujące w konkretnych działach: mięsnym, warzywnym, deserów, przystawek itd. Ja trafiłem do sekcji warzywnej. Szybko musiałem ”wtopić” się w grupę i zacząć działać jak ”dobrze naoliwiony trybik wielkiej maszyny”. W tym miejscu czynię ukłon w stronę mojej szkoły, ponieważ zdobyta wiedza zawodowa, odbyte praktyki i oczywiście znajomość języka zawodowego znacznie ułatwiły – zwierza się.

W wypowiedzi dla szkolnej gazetki wyraził refleksję: - Niezależnie gdzie trafisz, ważne jest, aby wierzyć w siebie, mieć wiedzę, znać język podstawowy i lubić to co się robi. Trzeba stawiać sobie wysokie wymagania. Zawód kucharza wymaga ogromnego wysiłku. Praca trwa często 10-12 godzin dziennie z dwiema przerwami półgodzinnymi. Przynosi jednak ogromną satysfakcję i wymierne pieniądze!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pracował w paryskiej kuchni słynnego Gordona Ramsaya - Nowiny

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska