Profilaktyka nowotworowa. Co jeść, żeby zmniejszyć ryzyko raka? [GOŚĆ NTO]

Piotr Guzik
Piotr Guzik
Większość Polek ma zbyt wysokie bądź zbyt niskie stężenie selenu we krwi, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Większość Polek ma zbyt wysokie bądź zbyt niskie stężenie selenu we krwi, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jacek Babicz
- Prowadziliśmy badania na grupie ponad dwóch tysięcy kobiet. Wszystkie na początku były zdrowe. Potem obserwowaliśmy je przez pięć lat. W tym czasie w grupie tej pojawiło się 150 zachorowań na raki. I my wiemy, przy jakich parametrach związanych z żywieniem te nowotwory rozwinęły się, a przy jakich nie - mówi prof. Jan Lubiński, specjalista ds. genetyki onkologicznej.

Jedzenie, czy geny? Co ma większy wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania na raka? Prof. Jan Lubiński odpiera, że wedle ostatnich badań oba te czynniki są równie istotne.

- One pokazują, że należy łączyć wiedzę z genów z wiedzą płynącą z badań związanych z markerami żywienia. Dopiero wiedza uwzględniająca wyniki obu tych analiz daje szanse sukces. Czyli obniżenie ryzyka zachorowania na raka dzięki przypilnowaniu parametrów żywienionych. Dzięki temu kobiety z grup wysokiego dziedzicznego ryzyka raków, szczególnie raka piersi, nie powinny chorować - stwierdza.

Selen i arsen - trzeba na nie zwracać uwagę

Prof. Jan Lubiński podkreśla, że jeśli dużo członków rodziny danej osoby chorowało bądź zmarło na raka, to wszystko przemawia za tym, że odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u niej nowotworu.

- Prowadziliśmy badania na grupie ponad dwóch tysięcy kobiet. Od wszystkich pań na początku pobraliśmy krew. Wszystkie na początku były zdrowe. Potem obserwowaliśmy je przez pięć lat. W tym czasie w grupie tej pojawiło się 150 zachorowań na raki. I my wiemy, przy jakich parametrach związanych z żywieniem te nowotwory rozwinęły się, a przy jakich nie. To dało nam wskazanie, na jakie markery żywieniowe należy szczególnie zwracać uwagę - opowiada.

Jakie to markery? Prof. Jan Lubiński wskazuje, że najmocniejszymi pierwiastkami okazały się selen oraz arsen.

- Obecność arsenu w organizmie wynika z jedzenia dużych ilości jedzenia wysoko schemizowanego. Nośnikiem dużych ilości tego pierwiastka są też owoce morza. Dlatego nie należy z nimi przesadzać, bowiem wysoka ilość arsenu w organizmie sprzyja rozwojowi raka - wskazuje.

Profilaktyka nowotworowa. W czym jest selen?

W przypadku selenu specjalista ds. gentyki onkologicznej podkreśla, że zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska jego ilość w organizmie jest niekorzystna. - 40 proc. Polek ma zbyt niskie stężenie selenu we krwi, a u 30 proc. jego poziom jest zbyt wysoki - wskazuje.

Prof. Jan Lubiński zauważa, że na opakowaniach z żywnością dostępną w sklepach nie ma informacji na temat zawartości selenu w danym produkcie. Gdzie więc jest go dużo? - Produktami bogatymi w selen są orzechy oraz rośliny strączkowe, jak soczewida, soja, groch i fasola, a także produkty mleczne i mięsne - wylicza.

Więcej na ten temat w programie "Gośc NTO".

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska