Egzamin czeladniczy zdawałem w Izbie Rzemieślniczej w Opolu na ulicy Katowickiej - przyznał wczoraj Zbigniew Grycan, właściciel znanej firmy produkującej lody. - Pierwsze pieniądze też zarobiłem na Opolszczyźnie. Zainwestowałem je w maszynę do ubijania lodów.
Zbigniew Grycan, który biznesmenem jest od 50 lat, był jednym z gości II Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej, organizowanego wczoraj przez magazyn Forbes i miasto Opole. Jego firma „Grycan. Lody od pokoleń”, którą prowadzi razem z żoną, zatrudnia dziś 1200 osób. Lodziarnie Grycan można spotkać m.in. w centrach handlowych, także w Opolu, a od przyszłego roku lodami polskiego producenta można będzie zajadać się w Pradze.
- Kiedy niedawno spacerowaliśmy z żoną po Brodwayu w Nowym Jorku, zapytała mnie, dlaczego tutaj nie ma naszej lodziarni. Kto wie... Wszystko jeszcze przed nami - takie wizje snuł Zbigniew Grycan podczas wczorajszej rozmowy, siedząc na kanapie Forbesa.
Wiceprezydent Opola, Arkadiusz Wiśniewski zachwalał zebranym w hotelu Mercure biznesmenom atuty miasta i Aglomeracji Opolskiej. - Nasze miasto na lokalizację wybrał m.in. Zott, Nutricia, należąca do koncernu Danone i Animex.Wkrótce zakład produkujący lazanie postawi Pasta Food Company w strefie ekonomicznej - wymieniał wiceprezydent, oferując nowe tereny, pomoc i ulgi finansowe dla inwestorów.
- W gminie Dąbrowa, która należy do Aglomeracji Opolskiej, powstaną kolejne tereny inwestycyjne. Chcemy, żeby zostały włączone do specjalnej strefy ekonomicznej, pod warunkiem wydłużenia ich funkcjonowania w Polsce - kontynułował opolski wiceprezydent.
Na Opolu branża spożywcza się nie kończy. Mamy także m.in. fabryki produkujące gumy i czekolady Kraft Foods w Skarbimierzu, młyny w Kluczborku (firmy Młyny Polskie) i Straduni (Goodmills Polska).
W Białej jest jeden z największych w kraju zakładów Ustronianki i producent soków ecoBionica. Dobrze znane Opolanom są ZPC Otmuchów i brzeska Odra, które dziś działają w ramach jednej grupy. Producentów słodyczy mamy w regionie więcej: w Nysie Cukry Nyskie, Wacusia oraz Dagny, a w Kluczborku - Cuprod. Wołczyn słynie z drożdży produkowanych przez Lesaffre Polska, a margaryna „Palma z Kruszwicy” produkowana jest przez zakład w Brzegu.
Do tego dochodzą browary w Namysłowie i Głubczycach oraz przetwórnie mleka w Prudniku, Oleśnie, Głubczycach czy Kadłubie pod Strzelcami Opolskimi.
- Rynek ten uzupełniają znani producenci opakowań, jak Warta Glass Jedlice pod Ozimkiem czy B+K Polska w Walcach oraz takie firmy jak np. IFM Ekolink z Opola, produkująca automatykę przemysłową dla branży spożywczej - informował Sławomir Janecki, kierownik opolskiego Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera.
Antoni Konopka, członek zarządu województwa opolskiego mówił, że na Opolszczyźnie mamy ponad 27 tys. gospodarstw rolnych, a aż połowa ziemi uprawnej (250 tys. ha) należy do ponad 1000 rolników indywidualnych i przedsiębiorstw.
Dlatego władze regionu chcą wykorzystać te wszystkie atuty i stworzyć w Opolskiem „Dolinę Spożywczą”. Wczoraj przedstawiciele samorządu przekonywali do tej inicjatywy biznesmenów i naukowców.
Czy to się udało? Czytaj jutro w papierowym wydaniu Nowej Trybuny Opolskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?