Wizerunkową wpadkę wytknął dziennikarz Mariusz Jarzombek, znany jako Latający Ślązak.
- Oleski Koszyk z Olesna proponował tradycyjne potrawy wystrojony w stroje ludowe z... Podhala!!! Ciupaga mi opadła... - napisał Mariusz Jarzombek.
Oleski Koszyk promował Opolszczyznę na targach Garden Food Festival w czeskim Ołomuńcu.
Na opolskim stoisku hostessami były uczennice OHP z Olesna. Ubrane były w ludowe stroje z.. Podhala.
- Nie chcieliśmy występować w T-shirtach, więc wypożyczyliśmy ze szkoły stroje ludowe. Mieli tylko takie. To jest niezamierzona pomyłka - tłumaczy Jacek Szecówka, kierownik OHP w Oleśnie.
- Nasze pyszne wyroby z Olesna smakują nawet w strojach z Podhala - obraca sprawę w żart Wilhelm Beker, prezes Oleskiego Koszyka. - Historia Opolszczyzny była polska, czeska, niemiecka, to i akcent góralski nie zaszkodzi.
Na targach promowano m.in. żurek z białą kiełbasą, krupnioki z grilla z kiszoną kapustą i ogórkiem. Przebojem były „kwaszaki”, czyli ogórki świeżo kiszone. Rzecz jasna, był też kołocz śląski.
Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk" to stowarzyszenie lokalnych producentów żywności oraz starostwa powiatowego w Oleśnie. Lokalni producenci żywności postanowili pod wspólną marką promować swoje produkty, oparte o tradycyjne receptury i naturalne składniki.
Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:
- masło ekstra z Olesna oraz ser twarogowy półtłusty z Olesna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,
- kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,
- salceson z indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,
- mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,
- kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,
- chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
- chleb koło oraz chleb razowy ziarnisty z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,
- bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,
- papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy,
- żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,
- miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,
- jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,
- danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,
- karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,
- salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,
- rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?