Prudnik. Czescy uczniowie poznają Polskę od kuchni

fot. Krzysztof Strauchmann
Michał Porada i Wojciech Boczkowski prezentują efekty polsko-czeskiej gastronomicznej współpracy.
Michał Porada i Wojciech Boczkowski prezentują efekty polsko-czeskiej gastronomicznej współpracy. fot. Krzysztof Strauchmann
Dwunastu uczniów czeskiej Średniej Szkoły Rolniczej i Usługowej w Mesto Albrechticach od poniedziałku uczy się polskiej kuchni w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku.

Wspólne warsztaty kulinarne kończą trwający od roku projekt współpracy dwóch szkół.

Dzięki niemu prudnicki “Rolnik" za ponad 100 tys. euro przebudował starą jadalnię na nowoczesne pracownię do nauki hotelarstwa i gastronomii, z bardzo dobrym wyposażeniem.
- Mamy tu nawet palmtopy dla kelnerów, dzięki którym informacja o zamówionych potrawach natychmiast trafia do kucharza i kasy - pokazuje dyrektor szkoły Sławomir Hajdecki.

- Rok temu byliśmy przez tydzień w Czechach, poznawaliśmy ich kuchnię od środka - mówi Danuta Kruk - W tym roku gościmy ich u siebie i uczymy potraw polskiej kuchni.

- Nasze kuchnie bardzo się nie różnią - przekonuje Petr Adami. - Można się ich szybko nauczyć. Mnie najbardziej smakuje wasz żurek, a najbardziej dziwią słodkie zupy.

Szkoły na codzień współpracują na wspólnej platformie internetowej. Przygotowały np. słownik wyrazów specjalistycznych, związanych z gastronomią i hotelarstwem. Wydały też na własne potrzeby książkę kucharską.

- Czesi dużą wagę przywiązują do przystawek i pysznych deserów - mówi Danuta Kruk. - Ta kuchnia może się przyjąć i u nas, a nam te umiejętności pomogą znaleźć pracę!

Ubiegłoroczni absolwenci hotelarstwa i gastronomii znaleźli już pracę w okolicznych ośrodkach.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
absolwent

Niestety dostrzegam tu drobne nieścisłości, ponieważ nikt kto ukończył profil hotelarski nie dostał pracy w tym zawodzie. Nie wspominając o tym, że tylko 3 osoby w poprzednim roku zdały egzamin zawodowy, a więc sami możemy się domyślić jakie jest przygotowanie, które powinna gwarantować szkoła. Jedyną moją radą będzie nie traktowanie obietnic ZSR zbyt dosłownie.

A
Absolwent Rolnika

Nareszcie!!! Długo się zbierali żeby coś zrobić, a ilu ludzi wypuścili w świat w takich pokrewnych kierunkach bez przygotowania. Nas trzymali w tej starej kuchni i jakby było jak to najlepiej by wtedy nas zlikwidowali. No ale po 10 latach od otwarcia kierunku Technologi żywności w Rolniku coś się "ZROBIŁO".

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3