MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przebojowa sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem. Hit każdej imprezy. Zrobisz ją w kwadrans, z trzech składników. Sekretem jest pyszny sos

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Banalnie prosta do zrobienia, ale przepyszna sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem to hit każdej imprezy. Znika ze stołu w kwadrans i tyle samo potrzebujesz, żeby ją przygotować. To tylko trzy składniki, a efekt jest wspaniały. Koniecznie zrób do niej przepyszny sos z czosnkiem i majonezem, który podkreśli smak sałatki.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na świetną przekąskę, która sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i jako przystawka na imprezę czy grilla. To sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem. Biało-zielono-czerwona sałatka przyciąga wzrok mocnymi kolorami, więc zwykle ustawia się do niej kolejka gości. I słusznie, bo sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem smakuje wybornie, choć składa się tylko z trzech składników i jest banalnie prosta do przygotowania.

Trzeba pamiętać tylko o tym, żeby brokuł nie był rozgotowany. Powinien pozostać lekko twardawy, dzięki czemu sałatka pozostanie chrupiąca i nie zamieni się w smutną breję. Zwykle wybieram do niej mało wodniste pomidory, np. odmiany lima. Są zwarte i nie mają za dużo soku, więc idealnie nadają się do sałatek. Na koniec przygotowuję pyszny sos na bazie majonezu, jogurtu i czosnku. Całość zajmie ci kwadrans. To mniej więcej tyle samo czasu, ile potrzeba, żeby ta pyszna sałatka zniknęła ze stołu.

Karolina Głogowska

Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem – prosta przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mały brokuł,

  • 2 pomidory,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • łyżka majonezu,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • mały ząbek czosnku,

  • sól,

  • kolorowy pieprz.

Jak zrobić sałatkę z brokułem, jajkiem i pomidorem?

  1. Brokuł umyłam i podzieliłam na różyczki. Gotowałam w osolonej wodzie przez 5 minut. Brokuł powinien być al dente.

  2. Jajka ugotowałam na twardo.

  3. Odcedziłam brokuł, przekroiłam na mniejsze części i ułożyłam na talerzu.

  4. Pomidory pokroiłam i ułożyłam razem z brokułem.

  5. Jajka obrałam, podzieliłam na ćwiartki i dodałam do sałatki.

  6. Przygotowałam sos. W miseczce wymieszałam jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodałam posiekany czosnek.

  7. Sosem polałam sałatkę. Gotowe!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska