W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na świetną przekąskę, która sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i jako przystawka na imprezę czy grilla. To sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem. Biało-zielono-czerwona sałatka przyciąga wzrok mocnymi kolorami, więc zwykle ustawia się do niej kolejka gości. I słusznie, bo sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem smakuje wybornie, choć składa się tylko z trzech składników i jest banalnie prosta do przygotowania.
Trzeba pamiętać tylko o tym, żeby brokuł nie był rozgotowany. Powinien pozostać lekko twardawy, dzięki czemu sałatka pozostanie chrupiąca i nie zamieni się w smutną breję. Zwykle wybieram do niej mało wodniste pomidory, np. odmiany lima. Są zwarte i nie mają za dużo soku, więc idealnie nadają się do sałatek. Na koniec przygotowuję pyszny sos na bazie majonezu, jogurtu i czosnku. Całość zajmie ci kwadrans. To mniej więcej tyle samo czasu, ile potrzeba, żeby ta pyszna sałatka zniknęła ze stołu.
Polecam także: Makaron z brokułami i kurczakiem - prosty i pyszny obiad
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem – prosta przekąska na imprezę
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
mały brokuł,
2 pomidory,
2 jajka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
mały ząbek czosnku,
sól,
kolorowy pieprz.
Jak zrobić sałatkę z brokułem, jajkiem i pomidorem?
Brokuł umyłam i podzieliłam na różyczki. Gotowałam w osolonej wodzie przez 5 minut. Brokuł powinien być al dente.
Jajka ugotowałam na twardo.
Odcedziłam brokuł, przekroiłam na mniejsze części i ułożyłam na talerzu.
Pomidory pokroiłam i ułożyłam razem z brokułem.
Jajka obrałam, podzieliłam na ćwiartki i dodałam do sałatki.
Przygotowałam sos. W miseczce wymieszałam jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodałam posiekany czosnek.
Sosem polałam sałatkę. Gotowe!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!