Przedstawiciele Nadrenii Palatynatu na Śląsku Opolskim

Redakcja
Letni grill w konsulacie RFN w Opolu.
Letni grill w konsulacie RFN w Opolu. Paweł Stauffer
Ulewa i burza nie popsuły letniego grilla w Konsulacie Niemiec w Opolu.

Partnerski land chce kontaktów z Opolszczyzną w sporcie i w ekologii.

W Opolskiej Federacji Sportu i w Opolskim Związku Piłki Nożnej reprezentanci Krajowego Związku Sportowego Nadrenii-Palatynatu rozmawiali o wymianie grup młodych piłkarzy i piłkarek nożnych. Zaoferowali także szkolenia dla trenerów i popularyzatorów sportu masowego.

- W tym roku świętujemy 50-lecie partnerstwa sportowego z Burgundią - mówi Alois Stroh, wiceprzewodniczący Związku Piłki Nożnej Nadrenii - chcemy równie blisko współpracować z województwem opolskim, by odkryć wielu młodych Lewandowskich i Błaszczykowskich.

W Prószkowie Gerhard Stuemper, burmistrz gminy Kappel dzielił się doświadczeniami w dziedzinie ekologii i energii odnawialnych.

- Oni mają mnóstwo doświadczeń w wykorzystywaniu biogazowni, my zaczynamy, więc zbieramy doświadczenia - przyznaje Róża Malik, burmistrz Prószkowa. - Nadrenia przoduje w Niemczech w liczbie wiatraków energetycznych. U nas dwie gminy wciąż zmagają się z oporem prawa i mieszkańców. Warto tam pojechać i w spokojnej rozmowie z ludźmi dowiedzieć się, dlaczego wolą energię z wiatru niż z elektrowni atomowych.

Pod wieczór reprezentanci Nadrenii-Palatynatu wzięli udział w tradycyjnym letnim grillu w ogrodzie opolskiego Konsulatu Niemiec. Konsul, Peter Eck przypomniał, że niemiecka placówka dyplomatyczna w Opolu ma już 20 lat.

Wraz z winem z niemieckiego landu przyjechała Anna Katharina Hochdoerfer, aktualnie panująca Królowa Wina. Na co dzień studiuje germanistykę z psychologią. Pochodzi z winiarskiej rodziny sięgającej tradycjami XVI wieku. Aby zostać królową musiała - wiedzą o historii Nadrenii i wina - pokonać kilkadziesiąt konkurentek.

Część potraw przygotowali wspólnie szefowie kuchni z restauracji w Boppard i St. Goar z Nadrenii-Palatynatu Josef Mayer i Frank Aussem oraz Krzysztof Kołodziej, szef kuchni restauracji “Debiut" w Hotelu Festival.

Dobre humory nie opuszczały ani gospodarzy, ani gości. Mimo że letni grill w konsulacie tradycyjnie próbowała zepsuć ulewa i burza. Bez skutku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska