- Kroiliśmy pomidory, jaka, rzodkiewkę i inne warzywa i zrobiliśmy sałatkę wiosenną - opowiada Julia Wawszczak z drużyny Durszlaków, przedszkola nr 44 w Opolu.
- A myśmy zrobili sałatkę owocową z bananów, mandarynek, arbuza i truskawek - mówi Martyna Małczak z drużyny Smaki Kaczki Dziwaczki z przedszkola nr 3.
Skąd pomysł na imprezę?
- Chcemy, żeby dzieci nauczyły się gotowania ekologicznego, zdrowego, żeby miały przekonanie, że gotować może każdy, a nie tylko uczestnicy telewizyjnych programów kulinarnych - mówi Jolanta Gajos-Babiak, dyrektor przedszkola nr 3.
W jury zasiadł m.in. Adam Czapski, opolski bloger kulinarny, uczestnik "Hell's Kitchen - Piekielnej Kuchni".
- Dzieciaki są fantastyczne, kroją sałatki nożami, wiedzą co mają robić, pracują w zespole, próbują, doprawiają, smakują - zachwycał się Adam Czapski. - Wszystkie potrawy na pewno będą dobre, wszyscy wygrają i nikt nie będzie musiał oddać fartucha.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?