Przekąski na karnawał 2020. Przepisy na przekąski szybkie, smaczne, oryginalne: sałatki, rollsy, koreczki na imprezę [21.1.2020]

Mat

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Jakie przekąski przygotować na imprezę, by oczarować gości? Na karnawałowej imprezie powinny królować sałatki, rollsy, koreczki i inne przekąski, które łatwo i szybko można przygotować na wieczór. Podajemy nasze sprawdzone przepisy, które są hitem na każdym przyjęciu!

1. Rollsy z łososiem i twarożkiem

Składniki

  • 5 płatów tortilli
  • twarożek kremowy 1 opakowanie
  • twarożek czosnkowy 1 opakowanie
  • 1 papryka
  • 1 opakowanie plastrów łososia wędzonego

Przygotowanie

  • Płat tortilli podpiecz na patelni.
  • W misce wymieszaj oba twarożki oraz drobno pokrojoną paprykę.
  • Nałóż dwie łyżki nadzienia na tortillę, połóż plaster łososia.
  • Ciasno zawiń w rulonik, a następnie pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.

2. Jajka w sosie tatarskim

Składniki

  • 8 jajek
  • 8 korniszonów
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • słoik marynowanych podgrzybków
  • słoik marynowanych pieczarek
  • puszka groszku zielonego
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

Przygotowanie

  • Ugotuj jaja na twardo, obierz ze skorupki
  • Zetrzyj korniszony na tarce
  • Posiekaj drobno cebulę
  • Pokrój drobno lub zmiel w maszynce na grubych okach pieczarki i podgrzybki
  • W misce wymieszaj pokrojone grzyby, ogórki, cebulę i odsączony groszek, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem
  • Przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż jajka przekrojone na połówki, posyp całość mielona papryką

Czytaj także

3. Koreczki sylwestrowe

Składniki

  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • ogórki korniszony pokrojone w plasterki
  • ser żółty w kawałku pokrojony w kosteczki
  • szynka w kawałku pokrojona w kosteczki
  • pieczarki marynowane przekrojone na pół

Przygotowanie
Na każdą z wykałaczek nabij kolejno ser, ogórek, szynkę, pomidor i pieczarkę. Całość ułóż na talerzu.

4. Łatwa sałatka czosnkowa

Składniki

  • 2 woreczki ryżu białego
  • puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • jogurt
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Ugotuj ryż w woreczkach, przestudź, przesyp do miski
  • Odsącz kukurydzę, dosyp do ryżu
  • ząbki czosnku obierz, rozdrobnij w wyciskaczu, przełóż do miski
  • przygotuj sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z czterema łyżkami majonezu, dodaj sól i pieprz do smaku
  • Wymieszaj sos ze składnikami, koniecznie włóż do lodówki na 3-4 godziny, by schłodzić sałatkę

5. Krakersy z twarożkiem i salami

Składniki

  • paczka solonych krakersów
  • twarożek paprykowy lub pomidorowy 1 opakowanie
  • kiełbasa salami w plasterkach
  • marynowana papryka
  • pęczek koperku świeżego

Przygotowanie

  • Każdego krakersa posmaruj grubo twarożkiem
  • Na wierzchu ułóż plasterek salami, pasek marynowanej papryki
  • Każdego krakersa ozdób małą gałązką koperku
  • Ułóż przekąski na talerzu lub desce

Czytaj także

6. Jajka z tuńczykiem

Składniki

  • 10 jajek
  • puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 3 ogórki marynowane
  • mała cebula
  • majonez

Przygotowanie

  • Jaja ugotuj na twardo, przekrój każde wzdłuż na pół
  • Wydrąż delikatnie żółtko z jajek, białka ułóż na półmisku
  • żółtko rozdrobnij widelcem, wymieszaj z tuńczykiem, poszatkowaną cebulką i startym na tarce ogórkiem
  • Całość wymieszaj z majonezem
  • Nakładaj łyżeczką nadzienie do wydrążonych połówek jajek
  • Przekąski można posypać papryką mieloną

7. Sałatka z buraczkami i fetą

Z naszymi przepisami Sylwester na pewno będzie udany!
Z naszymi przepisami Sylwester na pewno będzie udany! Pixabay

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • 1 opakowanie sera feta
  • rukola
  • słonecznik
  • pestki dyni
  • do sosu: ocet winny, miód, oliwa, musztarda
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Buraki umyj, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku (200 stopni, ok. 1 h)
  • Gdy wystygną, obierz ze skórki i pokrój na plasterki
  • Na półmisku ułóż rukolę, na niej plastry buraka i posyp fetą pokrojoną w kostkę
  • Na patelni upraż bez tłuszczu na małym ogniu garść słonecznika i garść pestek dyni
  • Posyp nimi sałatkę
  • W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy, dwie łyżki octu winnego, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę miodu. dodaj sól i pieprz
  • Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Nie mieszaj jej!

8. Kabanosy zapiekane w cieście francuskim

Składniki

  • 10 kabanosów
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, tymianek, czarnuszka
  • olej

Przygotowanie

  • Rozłóż płat ciasta francuskiego, dużym nożem pokrój go w pionowe cienkie paski o szerokości 1,5 cm
  • każdego kabanosa owiń paskiem ciasta skręcając je wzdłuż jak serpentynę
  • na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kabanosy owinięte ciastem, skrop je olejem i posyp przyprawami
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut

Czytaj także

9. Domowe nuggetsy

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • płatki kukurydziane
  • ziarna sezamu
  • sól, pieprz, czosnek
  • 2 jajka
  • olej

Przygotowanie

  • Piersi umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie paski
  • Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem
  • Rozdrobnij płatki kukurydziane, by stworzyły panierkę, wymieszaj z dwoma garściami sezamu
  • Dwa jajka wbij do miski, rozmieszaj
  • Każdy fragment kurczaka zamaczaj w jajku, a następnie obtaczaj w panierce
  • Piecz na patelni na oleju do uzyskania złocistego koloru

10. Sałatka z kurczakiem i makaronem

Składniki

  • Dwie garście makaronu
  • Dwie piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • słoik pieczarek w zalewie naturalnej
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny
  • majonez

Przygotowanie

  • Piersi z kurczaka umyj i ugotuj w osolonej wodzie lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej
  • Makaron ugotuj według przepisu
  • Przestudzony makaron przesyp do miski, dodaj przestudzoną, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka
  • dodaj odcedzoną kukurydzę i ananas pokrojony w kosteczkę oraz drobno pokrojone pieczarki
  • poszatkuj drobno koperek, dodaj do sałatki
  • W miseczce przygotuj sos (jogurt pół na pół z majonezem, sól i pieprz)
  • Wymieszaj sos z sałatką, włóż do lodówki, by się schłodziła

Czytaj także

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

I
Irek43

Ja mogę jeszcze poleć coś co znika najszybciej. Pieczarki, cukinię i paprykę podduszamy chwilę na czosnku, a potem mieszamy z sosem bolońskim łowicza, dodajemy ulubione przyprawy, układamy na kawałkach zapieczonej bagietki i smacznego ;-)

f
flatka

super przepisy, będą idealnie się komponowały z zimną perełką serwowaną na mojej domówce! :d

G
Gość

a wszystko to podlane..

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3