Przekąski na imprezę 2021. Przepisy na przekąski szybkie, smaczne, oryginalne: sałatki, rollsy, koreczki na imprezę [14.02.2021]

Mat
Przepisy na szybkie i smaczne przekąski na imprezę i karnawał.
Przepisy na szybkie i smaczne przekąski na imprezę i karnawał. Pixabay
Jakie przekąski przygotować na karnawał, by oczarować bliskich? Na stole powinny królować sałatki, rollsy, koreczki i inne przekąski, które łatwo i szybko można przygotować na wieczór. Podajemy nasze sprawdzone przepisy, które są hitem na każdym przyjęciu!

1. Rollsy z łososiem i twarożkiem

Składniki

  • 5 płatów tortilli
  • twarożek kremowy 1 opakowanie
  • twarożek czosnkowy 1 opakowanie
  • 1 papryka
  • 1 opakowanie plastrów łososia wędzonego

Przygotowanie

  • Płat tortilli podpiecz na patelni.
  • W misce wymieszaj oba twarożki oraz drobno pokrojoną paprykę.
  • Nałóż dwie łyżki nadzienia na tortillę, połóż plaster łososia.
  • Ciasno zawiń w rulonik, a następnie pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.

2. Jajka w sosie tatarskim

Składniki

  • 8 jajek
  • 8 korniszonów
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • słoik marynowanych podgrzybków
  • słoik marynowanych pieczarek
  • puszka groszku zielonego
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

Przygotowanie

  • Ugotuj jaja na twardo, obierz ze skorupki
  • Zetrzyj korniszony na tarce
  • Posiekaj drobno cebulę
  • Pokrój drobno lub zmiel w maszynce na grubych okach pieczarki i podgrzybki
  • W misce wymieszaj pokrojone grzyby, ogórki, cebulę i odsączony groszek, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem
  • Przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż jajka przekrojone na połówki, posyp całość mielona papryką

3. Koreczki sylwestrowe

Składniki

  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • ogórki korniszony pokrojone w plasterki
  • ser żółty w kawałku pokrojony w kosteczki
  • szynka w kawałku pokrojona w kosteczki
  • pieczarki marynowane przekrojone na pół

Przygotowanie
Na każdą z wykałaczek nabij kolejno ser, ogórek, szynkę, pomidor i pieczarkę. Całość ułóż na talerzu.

4. Łatwa sałatka czosnkowa

Składniki

  • 2 woreczki ryżu białego
  • puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • jogurt
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Ugotuj ryż w woreczkach, przestudź, przesyp do miski
  • Odsącz kukurydzę, dosyp do ryżu
  • ząbki czosnku obierz, rozdrobnij w wyciskaczu, przełóż do miski
  • przygotuj sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z czterema łyżkami majonezu, dodaj sól i pieprz do smaku
  • Wymieszaj sos ze składnikami, koniecznie włóż do lodówki na 3-4 godziny, by schłodzić sałatkę

5. Krakersy z twarożkiem i salami

Składniki

  • paczka solonych krakersów
  • twarożek paprykowy lub pomidorowy 1 opakowanie
  • kiełbasa salami w plasterkach
  • marynowana papryka
  • pęczek koperku świeżego

Przygotowanie

  • Każdego krakersa posmaruj grubo twarożkiem
  • Na wierzchu ułóż plasterek salami, pasek marynowanej papryki
  • Każdego krakersa ozdób małą gałązką koperku
  • Ułóż przekąski na talerzu lub desce

6. Jajka z tuńczykiem

Składniki

  • 10 jajek
  • puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 3 ogórki marynowane
  • mała cebula
  • majonez

Przygotowanie

  • Jaja ugotuj na twardo, przekrój każde wzdłuż na pół
  • Wydrąż delikatnie żółtko z jajek, białka ułóż na półmisku
  • żółtko rozdrobnij widelcem, wymieszaj z tuńczykiem, poszatkowaną cebulką i startym na tarce ogórkiem
  • Całość wymieszaj z majonezem
  • Nakładaj łyżeczką nadzienie do wydrążonych połówek jajek
  • Przekąski można posypać papryką mieloną

7. Sałatka z buraczkami i fetą

Z naszymi przepisami karnawał na pewno będzie udany!
Z naszymi przepisami karnawał na pewno będzie udany! Pixabay

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • 1 opakowanie sera feta
  • rukola
  • słonecznik
  • pestki dyni
  • do sosu: ocet winny, miód, oliwa, musztarda
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Buraki umyj, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku (200 stopni, ok. 1 h)
  • Gdy wystygną, obierz ze skórki i pokrój na plasterki
  • Na półmisku ułóż rukolę, na niej plastry buraka i posyp fetą pokrojoną w kostkę
  • Na patelni upraż bez tłuszczu na małym ogniu garść słonecznika i garść pestek dyni
  • Posyp nimi sałatkę
  • W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy, dwie łyżki octu winnego, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę miodu. dodaj sól i pieprz
  • Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Nie mieszaj jej!

8. Kabanosy zapiekane w cieście francuskim

Składniki

  • 10 kabanosów
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, tymianek, czarnuszka
  • olej

Przygotowanie

  • Rozłóż płat ciasta francuskiego, dużym nożem pokrój go w pionowe cienkie paski o szerokości 1,5 cm
  • każdego kabanosa owiń paskiem ciasta skręcając je wzdłuż jak serpentynę
  • na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kabanosy owinięte ciastem, skrop je olejem i posyp przyprawami
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut

9. Domowe nuggetsy

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • płatki kukurydziane
  • ziarna sezamu
  • sól, pieprz, czosnek
  • 2 jajka
  • olej

Przygotowanie

  • Piersi umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie paski
  • Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem
  • Rozdrobnij płatki kukurydziane, by stworzyły panierkę, wymieszaj z dwoma garściami sezamu
  • Dwa jajka wbij do miski, rozmieszaj
  • Każdy fragment kurczaka zamaczaj w jajku, a następnie obtaczaj w panierce
  • Piecz na patelni na oleju do uzyskania złocistego koloru

10. Sałatka z kurczakiem i makaronem

Składniki

  • Dwie garście makaronu
  • Dwie piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • słoik pieczarek w zalewie naturalnej
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny
  • majonez

Przygotowanie

  • Piersi z kurczaka umyj i ugotuj w osolonej wodzie lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej
  • Makaron ugotuj według przepisu
  • Przestudzony makaron przesyp do miski, dodaj przestudzoną, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka
  • dodaj odcedzoną kukurydzę i ananas pokrojony w kosteczkę oraz drobno pokrojone pieczarki
  • poszatkuj drobno koperek, dodaj do sałatki
  • W miseczce przygotuj sos (jogurt pół na pół z majonezem, sól i pieprz)
  • Wymieszaj sos z sałatką, włóż do lodówki, by się schłodziła
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska